3 mai – sarbatoarea Sfantului Cuvios Irodion de la Lainici (proclamare)

racla cu moastele sf irodion de la lainiciLacasuri Ortodoxe: din Bumbesti-Jiu, Gorj, Romania

Fostul staret al Manastirii Lainici, Cuviosul Irodion, a fost proclamat sfant, fiind citit, la acest sfarsit de saptamana Tomosul Sinodal conform caruia s-a hotarat ca: “de acum inainte si in veci staretul Irodion de la Manastirea Lainici sa fie numarat printre Sfintii Bisericii in ceata cuviosilor parinti purtatori de Dumnezeu si sa fie cinstit cu cantari de lauda, cu numele Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici”, dupa cum se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane.

Pentru pomenirea acestuia ” s-a statornicit in Duhul Sfant ziua de 3 mai a fiecarui an, numele lui sa fie inscris in Sinaxar, in cartile de cult, precum si in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane”, se mai rata in comunicat.

Cu ocazia proclamarii, IPS Mitropolit Irineu al Mitropoliei Olteniei, l-a numit pe Sfantul Irodion de la Lainici, “Luceafarul Olteniei”.

“Sarbatoarea s-a incheiat cu o procesiune, in cadrul careia racla cu moastele Sfantului Irodion si icoana canonizarii au fost purtate si asezate in noua biserica”, aminteste Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.