publicat în: Arhivă

Biserica Rusa considera revolutionara rezolutia UE privind persecutiile impotriva crestinilor

Mitropolitul Ilarion Lacasuri Ortodoxe din Moscova: Biserica Rusa considera revolutionara rezolutia UE privind persecutiile impotriva crestinilor
?eful Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, considera ca rezolutia prin care sunt acuzate persecutiile din lume impotriva crestinilor este revolutionara.
©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


„Rezolutia UE este revolutionara prin cateva aspecte. Este prima data cand parlamentarii europeni au declarat fara rezerve opinia lor cu privire la o problema asupra careia au preferat sa pastreze tacerea pana acum”, a spus mitropolitul, intr-un comentariu difuzat in Moscova luni, 24 ianuarie 2011, dupa cum relateaza Interfax.
Adoptarea rezolutiei, potrivit mitropolitului Ilarion, inseamna ca majoritatea corpului politic al UE a recunoscut persecutarea crestinilor in lume. „Anterior, numai cativa politicieni au purtat discutii restranse cu privire la unele incalcari ale drepturilor crestinilor intr-o anumita tara”, a spus mitropolitul.

Acum, spune el, „ei vorbesc deschis despre strategia unor organizatii teroriste si a unor miscari fundamentaliste care vizeaza distrugerea sau izgonirea crestinilor care traiesc in tari musulmane din Vest, numindu-i <coloana a cincea>” (coloana a cincea = grup de persoane care actioneaza clandestin in slujba dusmanului, organizeaza diversiuni sau acte de sabotaj pentru a dezorganiza; notiunea a aparut pentru prima data in razboiul civil spaniol, fiind folosita in continuare pentru situatii de acest gen – n. r.).

in plus, mitropolitul Ilarion declara ca a fost acordata pentru prima oara o atentie sporita informatiilor despre persecutia crestinilor in lume, facandu-se de asemenea publica statistica conform careia, dintre crestinii ucisi in ultimii ani, majoritatea (75%) au avut drept cauza intoleranta religioasa.
„Aceasta statistica este uimitoare”, subliniaza mitropolitul.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011