Justitia din Chile redeschite ancheta unui preot catolic condamnat de Vatican

Reverend Fernando Karadima Lacasuri Ortodoxe: din Santiago
Instantele din Chile vor redeschide o investigatie, care fusese clasata la sfarsitul anului 2010, asupra unui preot pensionar, in varsta de 80 de ani, pe care Vaticanul l-a condamnat recent pentru abuzuri sexuale comise asupra minorilor, la "o viata de rugaciune si penitenta".

"Dosarul s-a redeschis", a declarat pentru presa, luni, 14 martie 2011, judecatorul Jorge Dahm, conform caruia Curtea de Apel din Santiago a luat aceasta decizie "in unanimitate".


Reverend Fernando Karadima Reverend Fernando Karadima este suspectat de abuzarea minorilor cu aproximativ 20 de ani in urma, pe cand raspundea de El Bosque, o parohie eleganta din Santiago.

Justitia a deschis o ancheta pe marginea acestui caz, anul trecut, in urma acuzatiilor a cinci adulti, credinciosi ai Bisericii din Chile, care au fost pregatiti de Karadima, dar magistratii au inchis dosarul fara a lua masuri suplimentare, in noiembrie, constatand ca faptele s-au prescris.

Un procuror a contestat decizia, deplangand in special lipsa de confruntare dintre preot si acuzatorii sai.

Curtea de Apel din Santiago a declarat luni ca ancheta initiala a Justitiei a fost incompleta, incheindu-se fara a avea practic loc, in special pentru ca ea nu a efectuat "cercetari adecvate, cu privire la timpul si imprejurarile" in care s-au comis faptele.

Vaticanul, sesizat de judecarea dosarului, de catre Biserica din Chile, la randul sau a recunoscut ca preotul este vinovat, in termenii unei anchete canonice efectuate in ultima luna.

intr-un raport trimis Bisericii din Chile, in ianuarie, Congregatia pentru Doctrina Credintei i-a impus lui Karadima, "avand in vedere varsta si starea sa de sanatate", o viata "de rugaciune, de penitenta si totodata reparatorie fata de victime".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.