Patriarhul Kirill propune excluderea din viata politica a acelor partide care marturisesc impotriva valorilor fundamentale

patriarhul kirill Patriarhul Kirill propune excluderea din viata politica a acelor partide care marturisesc impotriva valorilor fundamentale
Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

Autoritatile si societatea din Rusia trebuie sa convina asupra valorilor fundamentale si sa dezvolte tara bazandu-se pe acestea, a declarat Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Trebuie sa convenim asupra acestor valori si sa spunem: daca programul unui partid politic nu este de acord cu aceste valori, aceasta putere politica nu se poate afla in societatea noastra, e periculos pentru securitatea tarii, integritate si viitor", a spus Patriarhul la intalnirea sa cu parlamentarii Dumei de Stat din Moscova.

Potrivit acestuia, Biserica a lansat programul de dialog cu puterile politice, cu reprezentantii Dumei de Stat, privind "insemnatatea valorilor fundamentale in viata poporului, ce valori trebuie indepartate, si faptul ca niciun partid politic, nicio forta politica nu le poate ignora".

"Daca avem un set clar de valori pe care nimeni sa nu le poata ignora, distruge sau lupta impotriva lor, atunci vom avea o baza minima pentru un consens public", a subliniat el. "Sloganul principal, despre care cred si sugerez ca trebuie sa ne guverneze, este solidaritatea nationala pe baza valorilor fundamentale", a spus Patriarhul.

Dupa consensul privind valorile de baza, cand solidaritatea pe baza acestora este atinsa, atunci "aceasta solidaritate ar trebui sa fie raspandita in diversele domenii ale vietii oamenilor, inclusiv in relatiile inter-etnice", in randul tineretului si in politica educationala, in lucrarea cu mass-media.

Potrivit Patriarhului Kirill, aceasta este "strategia de dezvoltare a vietii oamenilor", iar fortele politice ar trebui sa abandoneze "valorile suprastructurale".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.