NOUA APARITIE DE EXCEPTIE: Sfantul Cosma de Etolia / Profetie & Didahie

Sfantul Cosma de Etolia / Profetie SI Didahie
O noua publicatie intre lucrarile Editurii "Marturisirea Ortodoxa" – Italia (din 1 martie 2010)

CANTARI

Pentru a afla mai multe despre Sfantul Cosma, citam mai jos doua documente sosite de curand pe adresa redactiei noastre, prin intermediul editurii "Marturisirea Ortodoxa" din Italia (cu care redactia noastra are deja o relatie de peste 1 an de zile), In care se vorbeste despre sfantul Cosma de Etolia.


Primul document, datat din 1776, vine din Manastirea Sf. Nikanoros si ne ofera o descriere fizica:
"… un ascet, un om sfant, Insemnat Intre oameni. Multi dintre ei, dupa ce l-au ascultat, si-au schimbat viata apropiindu-se de Dumnezeu. Niciunul dintre noi nu stim de unde a venit, dar numele lui este Cosma. Este un om scurt In statura, cu pielea negricioasa si poarta o barba lunga, neagra si neIngrijita."

… un predicator al Bisericii, numit Ziko Bisterekis, din Manastirea Androniza, ne ofera o descriere detaliata a martiriului suferit de acesta, din partea otomanilor: "… dupa ce l-au dus pe malul apei”, timp de cel putin o ora – o ora si jumatate, s-au oprit langa un copac mare. El a mai cerut ragaz sa-si faca o rugaciune, si-a asezat singur bratele in forma crucii, fixandu-le cu franghia, si a fost spanzurat, dandu-si sufletul In mainile Domnului nostru Iisus Hristos.

Dupa moartea sa i-au dezbracat trupul sau si l-au aruncat In apa.
Crestinii au cautat corpul sau zile Intregi, cu barci si plase, dar fara niciun folos.
Un preot pe nume Marcu, cerand ajutorul Celui Preainalt, si Insemnandu-se cu semnul sfintei cruci, s-a pregatit sa plece cu barcuta sa… dar a trait un miracol! “Corpul sfantului a aparut brusc, din apa, In picioare”.
"Parintele Marcu, dupa ce a luat trupul sfantului, l-a dus In biserica din Colicontasi.
Cand ajunse era deja intuneric, l-am vazut cum il ingropa. In ziua urmatoare sosi la noi un monah si ne duse la locul unde sustinea ca el insusi e ingropat. Noi am cerut sa fie dezgropat pentru ca nu puteam crede ca era cel mort, si asa am facut. In fata sfintelor… sale "moaste"… am ingenunchiat si ne-am rugat Domnului, punand corpul sau la loc asa cum fusese la inceput.

"In biserica unde este ingropat, in punctul unde am pus crucea se vede o lumina care apare in fiecare seara… si se mai intampla prea multe alte fenomene inexplicabile."

NOUA APARITIE DE EXCEPTIE: Sfantul Cosma de Etolia / Profetie & Didahie

CANTARI – PROFETII

Rar Intr-o fiinta umana sunt reunite atat de multe daruri si virtuti ca In Sfantul Kosmas. In principal, pentru ca Dumnezeu i-a daruit darul profetiei. ?i i-a dat de asemenea si celelalte virtuti, pentru a-l ajuta In munca sa de misionar. Astazi putem vedea cum harul previziunilor a fost puternic. De fapt, Sfantul Cosma a profetit si a vazut lucruri greu de Inteles pentru oamenii din timpul sau.

"Veti vedea oameni care zboara pe cer ca pasarile, si care vor arunca flacari catre alti oameni, pe pamant, iar cei care supravietuiesc sunt ascunsi prin cimitire, Incercand sa gaseasca adapost, si strigand: ‘Iesiti voi, cei morti, ca sa putem intra noi. cei vii’ (profetia se refera la ultimul razboi).

"Veti vedea o zi cand oamenii se vor Inchide In mari cutii sigilate iar parintii lor vor muri In singuratate In cutii mai mici. (Apartamente de locuit, si mentalitatea de astazi fata de cei In varsta).

"In viitor se vor Inchide usile, si barbatilor le va fi frica sa mai iasa" (In trecut, oamenii nu Inchideau usile, ci doar le apropiau de toc – sfantul, de fapt, se refera la timpurile moderne In care omul traieste cu teama de a fi atacat si jefuit In propira casa).

Profetii despre dezastrul ecologic: "In viitor, vasele noastre vor fi pline de tot ceea ce vrem, numai ca nu vor mai fi bune de mancat”. "Omul va avea de toate, dar nu va avea curajul sa le mai si manance".

NOUA APARITIE DE EXCEPTIE: Sfantul Cosma de Etolia / Profetie & Didahie

CANTARI – DIDAHIA

SFANTA CRUCE

Va sfatuiesc sa va construiti un komboskini (metanie) cu cel putin 100 de noduri, toti, copii si adulti, barbati si femei, si In timp ce-l tineti In mana stanga, cu mana dreapta sa faceti semnul crucii. Intre timp, sa rostiti: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu Cel viu, prin mijlocirea Maicii Domnului, Fecioarei Maria si tuturor sfintilor, miluieste-ma pe mine, pacatosul si nevrednicul tau slujitor."

Tatal Vesnic ne-a dat noua crucea ca arma pentru a ajuta la deschiderea usilor Raiului si pentru a-i alunga pe demoni, deci mana noastra va fi curata, fara pacat, pentru ca numai Satana este vanat si ars. In orice moment, fratii mei, chiar In timp ce lucrati, mancati sau sau faceti orice altceva, rostiti aceste cuvinte si Insemnati-va cu semnul crucii; si este bine fara Intrerupere: zi si noapte.

Ascultati fratii mei, fiindca trebuie sa faceti In mod corect semnul crucii si sa cunoasteti sensul ei: In primul rand, pentru ca Sfanta Treime este una si cinstita In ceruri de Ingeri, alaturati cele trei degete de la mana dreapta si ridicati mana spre frunte (fiiindca fruntea simbolizeaza cerul) si spuneti: "Precum Ingerii slavesc Sfanta Treime din ceruri, asa un servitor nevrednic se Inchina Sfintei Treimi; precum cele trei degete sunt separate si totusi Impreuna, asa este si Sfanta Treime: trei persoane, dar un singur Dumnezeu".

Coborand mIna la stomac, spuneti: "Eu te slavesc, Doamne, pentru ca ai acceptat sa fii trup din sanul Fecioarei Maria, pentru a ma scapa de pacatele mele."

Duceti mana la umarul drept si rostiti: "Eu te rog, Dumnezeul meu, sa ma ierti si sa ma asezi langa umarul tau drept, ca pe unul dintre cei drepti".

Duceti mana la umarul stang rostind:: "Eu te rog, Dumnezeul meu, sa nu ajung la stanga Ta, Impreuna cu cei pacatosi."

Apoi, Inchinandu-va pana la pamant sa spuneti: "Pe Tine, minunatul meu Dumnezeu, eu te iubesc si te slavesc si, asa cum ai fost de acord sa te cobori In mormant, de dragul meu, asa sunt gata si eu sa te iubesc."

In cele din urma, va ridicati In semnul Invierii spunand: "Pe Tine minunatul meu Dumnezeu, te iubesc si te slavesc, pentru ca prin Invierea Ta ne-ai dat noua viata vesnica."
"Acesta este sensul Sfintei Cruci."

NOUA APARITIE DE EXCEPTIE: Sfantul Cosma de Etolia / Profetie & Didahie

Cartea il are ca autor pe Stilianos Bouris.

© autor KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 7/2010

traduceri din limba italiana realizate cu sprijinul Gabriela Hluscu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.