Noi una suntem la Dumnezeu! – Sfintii Trei Ierarhi – 30 ianuarie

Sfintii Trei Ierarhi, 30 ianuarie

„Noi una suntem la Dumnezeu!”, l-au Incredintat Sfintii Vasile cel Mare (1 ian.), Ioan Gura de Aur (13 nov.) si Grigorie Teologul (25 ian.) – cunoscuti ulterior drept Sfintii Trei Ierarhi – pe episcopul Ioan al Evhaitei, In preajma anului 1081. Cu asemenea cuvinte au oprit Sfintii cearta care se pornise Intre cei mai de seama crestini din Constantinopol, pe motivul: care dintre cei trei Sfinti este mai mare. Ioanieni, vasilieni si grigorieni, acesti crestini uitasera de Hristos, Izvorul Sfinteniei.


De-a lungul timpului, oamenii s-au Intrebat de multe ori „Cine este cel mai mare?”. Luptandu-se pentru nume si renume, avand deci aceasta unica motivatie, unii au devenit Imparati, conducatori, avuti, Intelepti etc. Insusi Mantuitorul a fost Intrebat de mai multe ori cu privire la marirea dintre oameni si la marirea dintre Sfinti, dupa acelasi tipar de gandire.

„In ceasul acela, s-au apropiat ucenicii de Iisus si I-au zis:
– Cine, oare, este mai mare In Imparatia cerurilor?
Si chemand la Sine un prunc, l-a pus In mijlocul lor si a zis:
– Adevarat zic voua: De nu va veti Intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra In Imparatia cerurilor. Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare In Imparatia cerurilor.” (Matei 18, 1-4)

Insa Sfintii lui Dumnezeu s-au ferit de aceasta capcana de rand, ajungand „una la Dumnezeu”.

Motivul de cearta al locuitorilor Constantinopolului nu era deci nou. Sfintii Apostoli Insisi se Intalnisera cu asemenea situatii, In care cei botezati se numeau „eu sunt al lui Pavel”, „eu sunt al lui Apollo”. Pe acestia Sfantul Apostol Pavel, In Epistola I Corinteni, Ii mustra:
„Dar ce este Apollo? Si ce este Pavel? Slujitori prin care ati crezut voi si dupa cum i-a dat Domnul fiecaruia. Eu am sadit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca. Astfel nici cel ce sadeste nu e ceva, nici cel ce uda, ci numai Dumnezeu care face sa creasca.” Si:
„Cata vreme este Intre voi pizma si cearta si dezbinari, nu sunteti, oare, trupesti si nu dupa firea omeneasca umblati?” Cu multe alte cuvinte Ii cearta Apostolul pe cei care nu Il vad pe Dumnezeu mai presus de toate, poticnindu-se dintr-un motiv sau altul. (I Cor. cap. 3)

„Noi una suntem la Dumnezeu!" – Sfintii Trei Ierarhi – 30 ianuarie

De aceea, Sfintii Trei Ierarhi s-au aratat episcopului Ioan, aievea, Invatandu-l cum sa procedeze pentru a Inceta vrajba: fixarea unei date de sarbatorire a tuturor, Impreuna, In afara de pomenirile individuale ale fiecaruia. „…Si Incredinteaza-i ca si noi vom ajuta la mantuirea acelora ce fac pomenirea”, au confirmat Sfintii.

In urma minunii aratarii Sfintilor, episcopul a stabilit data de 30 ianuarie, pentru sobor. Invrajbirea locuitorilor s-a risipit, iar Sfintii au stralucit Impreuna, ca „mari dascali ai lumii”, si dupa moarte.

In slujba de la Vecernia sarbatorii se canta despre marirea cuvenita deopotriva lui Vasile – cel cu „numele Imparatiei”, lui Grigorie – cel cu „numele theologiei” si lui Ioan – cel cu adevarat plin de har, prin darul lui Dumnezeu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.