Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse la Strasbourg, preocupat de disparitia popoarelor crestine europene

Egumenul Filaret Bulekov Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse la Strasbourg, preocupat de disparitia popoarelor crestine europene

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
intoarcerea europenilor catre radacinile lor crestine este o chestiune de supravietuire fizica, considera reprezentantul Bisericii Ruse la Strasbourg, egumenul Filaret (Bulekov).

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Numai o perceptie profund religioasa a vietii in lumea lui Dumnezeu, in care fiecare noua viata ne imbogateste pe noi toti, implicarea si participarea la ea pot preveni disparitia crestinilor europeni", scrie preotul in articolul sau publicat astazi, luni 17 ianuarie 2011, de revista Expert.

Potrivit acestuia, oamenii care nu cred in nimic, "consumatorii-egoisti” straini de orice lucru “murdar” – pe care acesta il reatribuie strainilor-emigranti – “sunt sortiti nu doar pieirii spirituale ci si exterminarii fizice".

Autorul mai scrie ca musulmanii din Europa nu reprezinta doar o provocare fata de "marea mostenire a traditiei crestine", ci, de asemenea, o alarma in fata "migratiei popoarelor".

"Pentru a realiza cum schioapata viata dusa dupa legile consumismului individual de bunuri si de servicii", trebuie sa descoperi din nou adevarul uitat despre profunzimea spirituala a vietii si valoarea comunicarii umane, trebuie sa duci o viata cu Dumnezeu, sa descoperi existenta minunilor prin lumina lui Hristos, mai scrie articolul.

Parintele Filaret considera ca in centrul misiunii Bisericii sta “apelul la deschidere si la reintelegerea, din nou, a religiei", ca sursa de forta vitala, credinta si speranta.

"Nu este simplu pentru mintea seculara. Dar daca europenii “nativi” sunt capabili sa ii faca fata, destinul Europei si al milioanelor de rezidenti va depinde de asta", este convins preotul.

El a subliniat, de asemenea, ineficienta dialogului dintre crestini si musulmani, in Europa, si asta fiindca primii se dovedesc a fi "un partener foarte slab in domeniul religios", intr-un astfel de dialog.

"Constienti – si cu adevarat crestini – credinciosii din Europa reprezinta o minoritate. Ei participa la dialogul interreligios cu minoritatea musulmana europeana, dar si ei, de asemenea, nu pot reprezenta mai mult decat tot o minoritate religioasa. De aceea, un astfel de dialog nu are nicio dimensiune sociala, si, cu atat mai putin un sens pan-european", se arata in articol.

Astfel, conchide autorul, dialogul intercultural este, de fapt, dialogul dintre musulmani si majoritatea seculara, iar "in aspectele sale religioase, este similar cu dialogul dintre un surd si un mut".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.