Reportaj: Boboteaza (Sfintirea Apelor) si alte obiceiuri in Albania – ianuarie 2011

Boboteaza in Albania 2011 Dimineata devreme, in data de 6 ianuarie 2011, mii de credinciosi din intreaga Albanie s-au deplasat in Bisericile lor Ortodoxe pentru a celebra sarbatoarea Sfintirii Apei – sarbatoarea Botezului Domnului. in cele patru Eparhii Albaneze (Tirana, Berati, Korca si Gjirokastra) sarbatoarea a fost celebrata in fiecare biserica, cu mare solemnitate – dupa cum ne informeaza o corespondenta Lacasuri Ortodoxe in zona.

©articol si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


in Tirana, dupa Sfanta Liturghie, binecuvantarea apelor a fost oficiata de Arhiepiscopul Anastasios, care le-a amintit credinciosilor prezenti la ceremonie despre pastrarea Luminii Sfintei Treimi in inimile lor si in locurile in care traiesc. Aproximativ 50 de robinete au permis fiecarui credincios sa ia Agheazma Mare, in jurul Catedralei din Tirana, pana tarziu in seara.

Boboteaza in Albania 2011

in Eparhia Berati, de asemenea, multi credinciosi s-au adunat dimineata pentru a lua parte la Sfanta Liturghie si la binecuvantarea apei. in orasul Berati, Episcopul Eparhiei, inalt Prea Sfintitul Ignatie, a oficiat slujba. Dupa Sfanta Liturghie, acesta s-a deplasat alaturi de credinciosii mai ales tineri, la rau, unde a aruncat crucea in apa.

Boboteaza in Albania 2011

Boboteaza in Albania 2011 Barat

in Eparhia de Korca, in orasul Korca, binecuvantarea apei a fost oficiata Episcopul Eparhiei, inalt Prea Sfintitul Joan Pelusi. Conform unei traditii vechi anuale a acestui oras, credinciosii au putut pastra in casele lor cate o Icoana din Biserica, pentru o perioada de 40 de zile, iar Boboteaza a fost ziua in care acestia au returnat icoana Bisericii, contribuind si cu o suma de bani. Dupa slujba Sfintei Liturghii, credinciosii din Korca si Pogradeci au mers la lacul din regiune, impreuna cu Episcopul Eparhiei, Pelusi Joan, pentru a arunca crucea in apele acestuia.

Boboteaza in Albania 2011 Barat

Boboteaza in Albania 2011 Barat

in Eparhia de Gjirokastra, Episcopul acestei Eparhii, PS Dimitri, a oficiat Sfanta Liturghie in orasul Saranda. Dupa Sfanta Liturghie, credinciosii s-au deplasat impreuna cu Episcopul Dimitri la malul marii, unde au oficiat slujba de sfintire a apei, si au aruncat crucea in ape. De asemenea, in orasul Gjirokastra, dupa Sfanta Liturghie, ceremonia a avut loc la raul Drini.

Botezul Domnului este o sarbatoare cunoscuta de catre poporul ortodox ca Sarbatoarea Luminilor. Lumina Lumii ne este dezvaluita. in acesta zi, in timpul Botezului lui Hristos, Sfanta Treime S-a manifestat printre oameni. Aceasta zi este inceputul misiunii lui Hristos pe pamant, motiv pentru care sarbatoarea aduce bucurie si binecuvantari sufletelor tuturor celor credinciosi.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.