publicat în: Arhivă

Decizia CEDO 18 martie 2011, privind crucifixele in scolile publice din Italia

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg (Consiliul Europei)
Curtea Europeana a Drepturilor Omului va emite In data de 18 martie 2011 decizia finala cu privire la prezenta crucifixului In salile de clasa din scolile publice din Italia, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, citand anuntul facut joi de CEDO – Strasbourg.

In noiembrie 2009, CEDO a constatat ca prezenta crucifixelor In scolile publice italiene "se poate opune drepturilor parintilor de a-si educa copiii, conform credintei acestora, si dreptului copiilor la libertatea religiei si a gandirii”. Roma a pornit un apel In ianuarie 2010, avand loc astfel o noua sedinta, In 30 iunie.


Soile Lautsi, mama a doi copii Inscrisi la o scoala publica, s-a plans CEDO, In iulie 2006, pe baza unei “Incalcari a dreptului la educatie, la libertatea de gandire, constiinta si religie”. Intrucat fiii acesteia nu erau catolici, ei ar fi suferit un tratament discriminatoriu In raport cu parintii catolici si cu copiii lor, conform AFP.

Prima decizie a judecatorilor de la Strasbourg a provocat un val de proteste In peninsula. Ea a fost, de asemenea, contestata si de alte tari care nu au renuntat la simbolurile religioase, de multe ori traditionale.

Din 1984, catolicismul nu mai este oficial religie de stat In Italia, dar o ordonanta adoptata In timpul fascismului, care impune prezenta crucifixului In scoli, nu a fost niciodata abolita.