Icoana Lacul Alb (Beloezersk) a Maicii Domnului

Călugărul Chiril de la Mânăstirea Simonov, cunoscut astăzi drept Sfântul Chiril de la Lacul Alb, cu data de pomenire la 9 iunie, avea în chilia sa o mare avuţie: o Icoană a Maicii Domnului Hodighitria (Călăuzitoarea), care a primit numele de „Beloezersk” – „Lacul Alb”. Icoana şi-a arătat puterea făcătoare de minuni în timp ce Chiril se ruga înaintea ei citind un Acatist. De mai multă vreme el încredinţase Maicii Domnului o dorinţă tainică a sa: de a-i arăta un loc în sihăstrie, unde să se retragă pentru mântuirea sufletului său.

Aşa că, într-o noapte, la Acatist, când ajungea la Condacul al optulea, la fragmentul „Văzând naşterea ta cea negrăită, dăruieşte-ne şi nouă să ne înstrăinăm de această lume şi să ne mutăm cu mintea la Cer”, călugarul a auzit o voce – era vocea Maicii Domnului – care i-a zis: „Mergi la Beloezersk (Lacul Alb), unde am pregătit un loc special pentru tine”. Şi i s-a arătat, în viziune, locul unde trebuie să ajungă.

Atunci el a părăsit Mânăstirea Simonov, împreună cu Sfântul Terapont (de la Lacul Alb şi Mozaisk – pomenit la 27 mai), găsind locul din viziune, pe care l-a însemnat cu o Sfântă Cruce. Alături a ridicat o chilie, lângă Muntele Miaura.
Icoana „Lacul Alb” a Maicii Domnului este cinstită la 8 iunie şi 28 iulie.

©Cercetare Lăcaşuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.