Sarbatoare deosebita la Capela domnitorului Mihail Sturdza din Baden-Baden (Germania)

Sarbatoare in Capela "Sf. Arhanghel Mihail" din Baden-Baden

Capela ortodoxa romana din vestitului orasel balnear Baden-Baden, din sud-vestul Germaniei, a fost ctitorita Intre 1834-1849 de domnul Moldovei, Mihail Sturdza, In amintirea fiului sau, care a plecat din lumea aceasta la doar 17 ani.

©Informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Gaman, printr-o scrisoare transmisa Lacasuri Ortodoxe®


Frumoasa biserica, ridicata In stil neoclasic, care, la vremea zidirii sale trecea drept unul dintre monumentele cele mai de seama ale Germaniei, avea sa devina cripta pentru familia Sturdza, dar si loc de rugaciune pentru romanii afla?i departe de tara. Din anul 1882, capela se afla In jurisdic?ia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Biserica a fost ridicata In stil neoclasic, devenind una dintre monumentele mult apreciate In Germania. Potrivit actului de Intemeiere din 29 august 1867, In acest lacas trebuia sa fie Inmormantati cei din familia Sturdza si sa se slujeasca In ritul ortodox de catre un preot de nationalitate greaca sau moldo-vlaha. A fost sfintita la 1 noiembrie 1866 de catre un arhimandrit trimis de Patriarhia Ecumenica, iar la 20 august 1882, mostenitorul familiei ctitorilor cerea mitropolitului Iosif Naniescu ca Mitropolia Moldovei sa ia In jurisdictie acest lacas si sa numeasca slujitori.

Dupa Primul Razboi Mondial, cu acordul mitropolitului Pimen Georgescu, aici a slujit preotul basarabean Mihail ?tefarta, ramas In Germania dupa ce cunoscuse prizonieratul german. In urma demersurilor initiate de mitropolitul Iustin Moisescu, din 1968 aici a slujit preotul Vasile ?tefan, fost consilier eparhial si slujitor la Biserica „Sf. Elefterie“ din Capitala. Dupa 1990, biserica si casa parohiala din Baden-Baden au fost restaurate, iar la 19 mai 2002, Mitropolitul Daniel al Moldovei, In prezent Patriarhul Romaniei, a sfintit lacasul de cult ridicat de familia Sturdzestilor In Germania.

Duminica, 25 iulie 2010, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a Intreprins o vizita la Capela ortodoxa romana ,"Sf. Arhanghel Mihail" a Domnitorului Mihail Sturdza din localitatea germana Baden-Baden. Vizita s-a Inscris In programul de intensificare a actiunilor pastoral-misionare desfasurat de superiorul capelei, Parintele Ionut Bogdan Stavarachi.

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucoviei, sub ascultarea caruia se afla capela si cu acordul Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, raspunzand invitatiei adresate de comunitatea din Baden-Baden, Preasfintitul Parinte Emilian a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca si a rostit un cuvant de Invatatura.

Dupa Sfanta Liturghie, Preasfintia Sa a participat la o Intalnire-dialog cu comunitatea de aici In cadrul careia a fost dezbatuta tema recomandata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru anul 2010 – „Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti”.


„Prezenta Preasfintitului Parinte Emilian In sanul comunitatii ortodoxe romane din Baden-Baden a fost prilej de bucurie pentru toti credinciosii care au fost dimpreuna In rugaciune dar mai ales pentru cei ce Iti au obarsia In Arhiepiscopia Ramnicului si care au trait momente de intensitate maxima alaturi de ierarhul lor”, ne-a marturisit Parintele Ionut Bogdan Stavarachi.


Alaturi de sobor si de comunitate au fost prezenti si vrednicii mostenitori si urmasi ai Domnitorului Mihail Sturdza, Altetele Sale Irina si ?tefan Sturdza.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.