publicat în: Arhivă

Credinta, libertate si sfintenie in ortodoxie – cea de-a III-a editie a simpozionului

„Aduceti-va aminte de mai marii vostri” Evr.13, 7

„Suntem cuprinsi de credinta In Mantuitorul Iisus Hristos, Care a promis sa fie cu noi pana la sfarsitul veacurilor. Duhul Sfant este Cel Care ne da calitatea de persoana, iar prin taina credintei, atunci cand ne aducem aminte de cineva este ca si cum ar fi langa noi, ca si cum ne facem contemporani cu Inaintasii nostri. Lucrarea lui Dumnezeu face ca Intotdeauna sa fie un vesnic prezent."

©Un articol oferit printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, de Catalin Cernatescu EPISCOPIA SEVERINULUI ?I STREHAIEI. Redactare: Teo-Christian


"Numai Intr-un spatiu lipsit de viata si de credinta, evenimentele sunt trecute, si Intr-o oarecare masura, sperate In viitor, dar In biserica noastra ele sunt mereu prezente, de unde si bucuria noastra de a fi Impreuna, In comunicare si cuminecare. Toate aceste comemorari arata ca, dupa Indemnul Sfantului Apostol Pavel, ne aducem aminte de mai marii nostri, carora le suntem urmatori, si tinem cu statornicie adevarul, credinta si traditia.” – premite importanta si necesitatea organizarii unui astfel de eveniment, in cuvantul sau de deschidere, I.P.S. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Anul Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti este marcat de catre Episcopia Severinului si Strehaiei prin organizarea celei de-a treia editii a simpozionului „Mehedinti – istorie, cultura si spiritualitate”, sub genericul „Credinta, libertate si sfintenie In ortodoxie”.

Cu aceeasi ocazie, P.S. Nicodim mentioneaza ca simpozioanele si discutiile teologice „erau bineplacute chiar si parintilor desertului, dupa cum scria marele ierarh, mitropolitul Antonie Plamadeala. Se faceau In pustiul Nilului Intalniri ale parintilor duhovnicesti, ale oamenilor Incercati In nevointa. Asa se face ca In vremea Sfantului Antonie cel Mare, In prezenta unui mare numar de frati si ucenici se dezbatea importanta celei mai mari virtuti. Unii ziceau ca rugaciunea este cea mai mare, altii spuneau ca postul, dar Sf. Antonie cel Mare a aratat ca cea mai mare virtute o reprezinta discernamantul, In limbajul de pateric – dreapta socoteala.
Pe linia acestor parinti, ne-am adunat si noi, In Incercarea de a Implini si propunerea Preafericitului Parinte Daniel, de a comemora anul Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti, dar am avut In vedere si faptul ca se Implinesc 160 de ani de cand a urcat Sfantul Calinic In scaunul istoric de la Ramnic. Nu se putea sa nu ne aducem aminte si de cei doi mitropoliti ai Olteniei , Nifon Criveanu de la a carui mutare la Domnul se Implinesc 40 de ani, dimpreuna cu vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, de la a carui trecere la cele vesnice se Implinesc 10 ani.”

Deschiderea oficiala a simpozionului a avut loc luni, 20 septembrie 2010, In sala ,,Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial, bucurandu-se de participarea I.P.S. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei alaturi de alti ierarhi, profesori universitari, teologi si cercetatori, oameni de seama ai culturii mehedintene, precum si oficialitati locale si judetene.

Temele acestor manifestari sunt prilejuite de comemorarile jubiliare pe care Episcopia Severinului si Strehaiei le sarbatoreste In acest an si anume: „2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti”, potrivit hotararii Sfantului Sinod comunicata prin adresa nr. 3630/10 iulie 2009, 160 de ani de la Intronizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica In scaunul de Episcop al Ramnicului Noului Severin; 40 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Nifon Criveanu, 10 ani de la plecarea la Domnul a mitropolitului Nestor Vornicescu.

„Nu poate un neam strain sa conduca spiritual pe alt neam”

La acest simpozion a participat si parintele protopop Boian Alexandrovici, preot al romanilor ortodocsi de pe Valea Timocului din Serbia, care a prezentat situatia ortodoxiei de cealalta parte a Dunarii: „Daca prin 1833 se Incerca o conservare si o asimilare a limbii romane, am ajuns ca, dupa aproape 180 de ani sa nu mai stim limba noastra. Din pacate, tot mai multi tineri nu mai Invata limba romana din diverse motive: sa nu aiba probleme la scoala sau cu autoritatile. Am ajuns ca, In secolul XXI sa avem oameni nebotezati, dar se vorbeste de ortodoxie si de crestinism. Aceasta face dovada unui singur lucru : nu poate un neam strain sa conduca spiritual pe alt neam. Pe un neam poate sa-l conduca spiritual numai preotii din acel neam. Sunt Inca sate Intregi cu oameni nebotezati, sau chiar daca sunt bozetati, se Ingroapa fara preoti. Pe acestia trebuie sa Ii ajutam si sa Ii Intarim, ca sa simta dragostea fratilor lor romani.”

„Cu certitudine, continutul Crezului este cuprins de Sfanta Scriptura, iar parintii sinodali au reusit, prin vegherea si asistenta Duhului Sfant, sa redea claritatea teologiei crestine vis-a-vis de cumplita erezie subordinationista a lui Arie din Alexandria, vizand relatia din veci dintre Tatal si Fiul,precum si vis-a-vis de vicleana cugetare a lui Macedonie, Indreptata Impotriva Duhului Sfant.
Astfel, parintii sinodali au izbutit sa evite capcanele cugetarii logice, pamantesti, limitate ale ereziarhilor si sa se mentina la nivelul ceresc al spiritualitatii crestine din epoca Evanghelistilor, a Sfintilor Apostoli, a apologetior si a Sfintilor Parinti Marturisitori.”

Prin lucrarile acestui simpozion se intentioneaza sa se sublinieze importanta Crezului Ortodox In viata Bisericii si a credinciosilor, contributia Sfintilor Parinti la definirea si apararea Invataturii de credinta, la dezvoltarea talcuirii Sfintei Scripturi si la Imbogatirea tezaurului liturgic si canonic.

Totodata Episcopia Severinului si Strehaiei, prin comunicarile prezentate, aduce un omagiu Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica de la a carui Intronizare se Implinesc anul acesta 160 de ani, Inaltpreasfintitului Nifon Criveanu, de la a carui trecere la Domnul se Implinesc 40 de ani si Inaltpreasfintitului Nestor Vornicescu, trecut la cele vesnice In urma cu 10 ani.

Comunicarile ce vor fi sustinute vor fi publicate In volumul trei al simpozionului „Mehedinti – istorie, cultura si spiritualitate” – dupa cum ne informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Catalin Cernatescu – EPISCOPIA SEVERINULUI ?I STREHAIEI.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010