Manifestari comemorative cu ocazia implinirii a 60 de ani de la deportarile in Baragan (Mehedinti 2011)

deportati in baragan mehedinti 2011Slujba de pomenire pentru fostii detinuti politici si deportati in Baragan

Asociatia Fostilor Detinuti Politici si Deportati In Baragan, Filiala Mehedinti, a organizat sambata, 18 iunie, o serie de manifestari comemorative cu ocazia implinirii a 60 de ani de la deportarile In Baragan.

Astfel, a avut loc un ceremonial comemorativ solemn, aflat sub semnul unor rascolitoare trairi si aduceri aminte, In fata monumentului dedicat victimelor comunismului – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.


Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, a oficiat slujba parastasului pentru sufletele tuturor mehedintenilor ce s-au mutat la Domnul si au trecut prin grele Incercari In timpul deportarilor si stramutarilor de amploare In Campia Baraganului.

deportati in baragan mehedinti 2011

La monumentul ridicat In parcul Dragalina din Drobeta Turnu Severin, numerosii membrii ai asociatiei au Inaltat timp de cateva minute, Impreuna cu ierarhul locului si cu preotii, rugaciune In memoria celor apropiati ai lor care au pierit In timpul regimului comunist fara sa fi avut vreo vina.

deportati in baragan mehedinti 2011

La sfarsitul slujbei de pomenire, Preasfintitul Parinte a vorbit despre obligatia morala de a comemora fiii neamului, trecuti prin lagare si Inchisori:
„Se cuvine sa ne aducem aminte de acei oameni care au trebuit In miez de noapte sa Isi lase agoniseala de o viata si sa fie deportati In lagarele de concentrare fortata din Campia Baraganului sau sa fie Inchisi sub acuzatia de tradare. Este de datoria noastra ca, acum cand se Implinesc 60 de ani de la tristele evenimente de care au avut parte fiii neamului nostru romanesc, sa Ii comemoram ca pe niste eroi ai neamului.”

In urma cu 60 de ani, cateva mii de familii din Drobeta Turnu Severin si din Intreg judetul Mehedinti au fost deportate In Baragan, fara a avea cunostinta de vreo vina savarsita.

deportati in baragan mehedinti 2011

In contextul Incordarii relatiilor dintre Romania si Iugoslavia, exclusa In 1948 din Comintern, granita dintre cele doua tari a devenit o zona sensibila pentru guvernul comunist de la Bucuresti. Etniile prezente aici, In special In Banat, erau considerate drept “elemente cu un factor ridicat de risc”. Urmand modelul sovietic, pe 15 martie 1951 Ministerul de Interne al Republicii Populare Romania a dat un decret de stramutare a acestei populatii.

deportati in baragan mehedinti 2011

Deportarile In Baragan au fost o actiune de amploare Intreprinsa de regimul comunist din Romania, cu scopul de a reloca fortat populatia care locuia pe o raza de aproximativ 25 km de granita cu Iugoslavia, din judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti In Campia Baraganului.

Membrii Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Mehedinti, Impreuna cu fostii deportati In Baragan se vor aduna si pe 29 iunie, la monumentul victimelor comunismului de la Izverna – Mehedinti, pentru a comemora pe eroii martiri cazuti In timpul regimului ateist – mai informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.