Sfanta Manastire Cerneti a imbracat de hram vesmantul bucuriei

Manastirea Cerneti hram 2011Sfanta Manastire Cerneti a imbracat de hram vesmantul bucuriei

Aceasta veche vatra monahala este asezata In imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu-Severin, la o distanta de trei kilometri, mai precis In satul Cerneti, comuna Simian, Judetul Mehedinti, fiind o manastire de maici.

Construita In anul 1662 de Grigore Ghica voievod, cu transformari ulterioare Intre anii 1784 – 1794. Biserica fortificata, avand un turn clopotnita masiv si Inalt, ziduri groase si ferestre de tragere Inguste, permitand apararea din interior. Face parte din ansamblul fostei manastiri, din care se mai pastreaza urme din ruinele chiliilor si zidului de incinta. Alaturi de Gura Motrului, Topolnita, Valea cu Apa, manastirea Cerneti a fost printre metoacele Inchinate manastirilor Tismana si Bistrita – informeaza pentu Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.


Manastirea Cerneti hram 2011

Manastirea Cerneti hram 2011

Manastirea Cerneti hram 2011

Manastirea Cerneti este cunoscuta In istorie si ca asezamant episcopal, atestata ca asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul In anul 1837. Slujbele In biserica manastirii au fost oficiate o buna parte de timp, de preotul paroh, iar din anul 1970 a fost trecuta In patrimoniul muzeului „Portile de Fier”, moment In care toate obiectele de cult au fost asimilate In depozitul muzeului, loc In care se pot vedea si astazi.

Manastirea Cerneti hram 2011

Manastirea Cerneti hram 2011

Manastirea Cerneti hram 2011

In temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului si Strehaiei, In sedinta de lucru din 16 decembrie 2004, a dezbatut si aprobat reactivarea Manastirii ,,Sfanta Treime" din satul Cerneti, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, In sedinta din data de 5 iulie 2005, a aprobat reInfiintarea acestui lacas monahal care va functiona In cadrul protoieriei Drobeta Turnu-Severin Sud.Organizarea vietii de obste si conducerea manastirii este Incredintata maicii starete Grigoria Murgila, alaturi de care se ostenesc Inca 5 vietuitoare.

Manastirea Cerneti hram 2011

Manastirea Cerneti hram 2011

Manastirea Cerneti hram 2011

Sfanta Manastire Cerneti si-a serbat hramul In lunea de dupa Pogorarea Sfantului Duh, asezamantul monahal aflandu-se sub obladuirea Sfintei si Celei de viata facatoarei Treimi.

Manastirea Cerneti hram 2011

Manastirea Cerneti hram 2011

Atmosfera de sarbatoare si bucurie duhovniceasca a fost Intregita de prezenta Preasfintitului Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei In mijlocul credinciosilor care au primit de la ierarh arhiereasca binecuvantare.

Manastirea Cerneti hram 2011

Sute de credinciosi din localitatea mehedinteana Cerneti si din localitatile Invecinate au participat la slujba arhiereasca oficiata de Intaistatatorul Eparhiei Severinului si Strehaiei la Sfanta Manastire din fosta capitala a judetului Mehedinti.

Chiriarhul locului a dat binecuvantarea pentru Sfanta Liturghie la ora 9.30, liturghisind Impreuna cu un alai de preoti si diaconi.

Manastirea Cerneti hram 2011

In cuvantul de Invatatura, Preasfintitul Parinte a pus la inima credinciosilor gand de rugaciune si comuniune In Hristos si In Biserica:

„Ne bucuram sa fim In comuniune astazi, de Praznicul Sfintei Treimi Care I S-a descoperit lui Avraam la stejarul Mamvri.

In Sfanta Evanghelie pe care am auzit-o citita la Sfanta Liturghie, am aflat multe Invataturi folositoare.
Ne raman In minte cuvintele urmatoare spuse de Domnul Hristos: „Va mai spun iarasi ca, daca doi dintre voi se Invoiesc pe pamant sa ceara un lucru oarecare, le va fi dat de Tatal Meu care este In ceruri. Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati In Numele Meu, sunt si Eu In mijlocul lor. (Matei XVIII, 19-20)”
Hristos a spus aceste cuvinte care au fost scrise de Sfantul Evanghelist Matei la capitolul al XVIII-lea.
El este In mijlocul nostru si Se bucura ca suntem adunati In casa Sa.

Manastirea Cerneti hram 2011

Dumnezeu a facut aceasta promisiune, de aceea este important ca noi sa fim prezenti In duminici si sarbatori ca sa Ii cerem, uniti Intr-un cuget, tot ceea ce dorim, sa depasim aceste momente grele prin care trece lumea, criza economica si mai ales cea spirituala.

Daca cerem lui Dumnezeu ce ne trebuie , dar ne mai si Impartasim cu credinta din Trupul si Sangele lui Hristos, vom avea parte de daruri pe care nici nu le gandim, caci Dumnezeu, Care este milostiv, Se Indura de noi si revarsa darurile Sale cele bogate asupra noastra. ”

Trebuie mentionat ca astazi Isi mai serbeaza hramul si Manastirile Strehaia si Mraconia din Episcopia Severinului si Strehaiei – informeaza pentu Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.