Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Ioan de Dubna, al parohiilor de tradiție rusă din Occident

„Dragi părinți, frați și surori,

Vă scriu astăzi pentru a vă spune că, după o adunare pastorală organizată pe 28 septembrie [2019], care a fost rugătoare și inspirată, am semnat, cu sprijinul a două treimi din clerul Arhidiecezei noastre, cererea oficială de atașare la Patriarhia Moscovei în condițiile care au fost negociate de Comitetul Mixt și adoptate în această vară.

Un pas important a fost făcut de Arhiepiscopia noastră, iar acum rămâne în sarcina Sfântului Sinod al Patriarhiei Moscovei să valideze termenii. Sunt încântat că, până în prezent, aproape 60 de parohii și-au exprimat în mod clar jurământul pastoral de a lua parte la anexarea Arhiepiscopiei noastre la Patriarhia Moscovei. Gândurile mele se îndreaptă către cele câteva zeci de parohii care au decis sau urmează să se alăture Mitropoliei Grecești a Franței, și la cele care se alătură Mitropoliei Angliei. Sper că vom putea să le convingem în viitorul apropiat să reconsidere poziția lor, odată ce disensiunile și durerile care din păcate ne-au marcat se vor calma. Speranța mea puternică rămâne că putem implementa o cale a unității complete pentru Arhiepiscopia noastră.

Pentru a face acest lucru, trebuie să ne întoarcem la muncă. Sunt multe de făcut.

Am convocat Consiliul Arhiepiscopiei, pentru 21 octombrie, în vederea examinării deciziei Sfântului Sinod al Patriarhiei Moscovei, pe care îl așteptăm pe 8 octombrie, și pentru a începe pregătirile următoarei adunări generale obișnuite a Arhiepiscopiei noastre. Întrucât precedenta adunare generală ordinară a avut loc în urmă cu trei ani, o nouă adunare generală ordinară urmează să fie convocată în următoarele luni. Această adunare va fi importantă, deoarece ne va permite să punem în aplicare imediat un plan major asupra situației noastre recente, ceea ce înseamnă că în sfârșit vom putea înzestra Arhiepiscopia cu un Consiliu Episcopal și, astfel, să alegem doi Episcopi auxiliari. Această alegere a fost blocată de ani buni de către Patriarhia Constantinopolului, iar acest lucru a dus, cred, la disfuncționalități majore: un astfel de Consiliu Episcopal a fost ratat din păcate în ultimele luni, aș spune chiar în ultimii ani.

Voi propune Consiliului Arhiepiscopiei să înceapă fără întârziere această lucrare și să o facă în conformitate cu termenii acordului la care s-a ajuns cu Patriarhia Moscovei, în special în ceea ce privește procedura de alegere a Episcopilor. Aș dori, de asemenea, să fie consultate parohiile, astfel încât să putem întocmi lista candidaților.

De asemenea, va fi necesară pregătirea reînnoirii adunării, a delegaților acesteia și a consiliului Arhiepiscopiei, astfel încât să fim în sfârșit capabili să abordăm numeroasele probleme pe care le-am străduit să avansăm în ultimele săptămâni și luni. .

Toate aceste elemente ne vor conduce cu siguranță la amânarea timp de câteva săptămâni a datei Adunării Generale ordinare, inițial programată pentru decembrie, dar sunt hotărât să convoc această ședință cât mai repede, pentru că trebuie să mergem înainte și se poate acum.

În acest duh, vă invit pe fiecare să continuăm eforturile.

„Fie ca harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu toți”.

† Ioan, Arhiepiscopul responsabil de Uniunea Directoare Eparhială a Asociațiilor Ortodoxe Rusești din Europa de Vest

Paris, 2 octombrie 2019 “

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.