5 ani de la întronizarea ca Întâistătător al Eparhiei de Ruse a ÎPS Naum. Veșmântul Sfântului Dimitrie Basarabov, dăruit mânăstirii din Ruse

Sâmbătă, 23 martie 2019, s-au implinit 5 ani de la întronizarea în scaunul de Întâistătător al Eparhiei bulgărești de Ruse a Înaltpreasfințitului Mitropolit Naum de Ruse. Într-o atmosferă de bucurie duhovnicească, în Catedrala Mitropolitană “Preasfânta Treime”, a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, de către ÎPS Mitropolit Naum de Ruse împreună cu arhiereii invitați: PS Episcop Vicar Patriarhal Tihon și PS Episcop Sion de Velica (din cadrul Mânăstirii stavropighiale Troian), membrii ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Bulgare), alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

În cadrul slujbei a fost adusă, de către primul slujitor al Catedralei Mitropolitane, în sunetul clopotelor Catedralei, o raclă în care a fost așezat Veșmântul Sfântului Dimitrie Basarabov, peste care a fost depus, in semn de mare cinstire, un engolpion cu chipul Sfântului Dimitrie Basarabov.

Această raclă sfântă a fost oferită spre închinare, chiar din mâinile Mitropolitului Naum, celor doi Arhierei invitați, apoi a fost așezată pe o masă, în Catedrală, alături de o candelă, urmând inchinarea clerului slujitor și a credincioșilor prezenți la această sărbătoare locală.

La sfârșitul slujbei, a urmat cuvântul de folos al Înaltpreasfințitului Mitropolit Naum de Ruse, în care a mulțumit pentru cuvintele frumoase celor doi Arhierei, reprezentanților preoțimii din eparhie, precum și pentru mesajele diferitelor autorități.

Totodată, ÎPS Naum a citit și prezentat “Gramota” – Gramata Preafericitului Patriarh Daniel, prin care dăruia Bisericii Ortodoxe Bulgare veșmântul în care s-au aflat moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, dăruit la 27 octombrie.2018, cu ocazia Sărbătorii Bucureștilor, Eparhiei de Ruse. Racla cu prețiosul odor – dar al Bisericii Ortodoxe surori a României, a fost dusă, după săvârșirea slujbei, la Mânăstirea din stâncă – Mânăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov.

Prezent la Sfânta slujbă, a fost și Primarul localității Chirnogi, Ing. Irinel Roman, ținând cont și de faptul că, din anul 2015, ÎPS Mitropolit Naum de Ruse este cetățean de onoare al localității Chirnogi, existând o serie de colaborări pe multe planuri, între localitatea Chirnogi și Eparhia de Ruse – chiar în fața Catedralei Mitropolitane din Ruse aflându-se o troiță din stejar sculptat, dăruită de către comunitatea din Chirnogi – a consemnat Relu Cotoban.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.