Biserica din Bulgaria, Biserica-mama a Bisericii Macedoniei: Sfantul Sinod incepe negocierile pentru stabilirea statutului canonic

În urma informațiilor publicate in ultima perioada, despre Biserica Ortodoxa Macedoneana, despre relatia sa cu Patriarhia Bulgariei, ca Biserica-mama, și unitatea euharistică intre acestea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei a adoptat, ieri, următoarea decizie:

Apostolul Pavel ne învață că Biserica este Trupul lui Hristos și a spus: „Şi dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună; şi dacă un mădular este cinstit, toate mădularele se bucură împreună.”(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 12, 26)

1. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare – Patriarhia Bulgară – întrunit integral la 27.11.2017, a revizuit scrisoarea 676 din 14.11.2017 a Arhiepiscopului Stefan al Macedoniei, președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Macedoniei.

Biserica Ortodoxă din Bulgaria – Patriarhia Bulgară nu a fost niciodată indiferenta la suferința Bisericii Ortodoxe a Macedoniei, motiv pentru care, după discuții, Sfântul Sinod a hotărât în ​​unanimitate următoarele:

Având în vedere faptul că Biserica Ortodoxă a Macedoniei recunoaște Biserica Ortodoxă Bulgară – Patriarhia Bulgară, ca Biserica-mamă, Biserica Ortodoxă Bulgară – Patriarhia Bulgară consideră ca fiind obligatia sa sacră angajarea in cooperarea pe deplin cu aceasta și mijlocirea pentru aceasta și sprijiirea sa in fata Bisericilor Ortodoxe locale, astfel incat sa fie luate toate măsurile necesare pentru stabilirea statutului sau canonic.

2. În conformitate cu cele de mai sus, Sfântul Sinod a decis să numească o Comisie Sinodala Episcopala, care să negocieze cu Biserica Ortodoxă a Macedoniei și cu alte Biserici Ortodoxe locale, pentru a stabili statutul canonic al Bisericii Ortodoxe a Macedoniei, comisia fiind formată din: Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora, ca presedinte, și membrii următori: Mitropolitul Gabriel de Loveci, Episcopul Nicolae de Plovdiv, Mitropolitul Antonie al Europei Occidentale și Meridionale, Episcopul Ioan de Varna și Veliki Preslav, Mitropolitul Serafim de Nevrokop, Mitropolitul Naum de Ruse și Mitropolitul Grigorie de Vratsa”.

† NEOFIT, Patriarhul Bulgariei, Președintele Sfântului Sinod

alaturi de ceilalti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.