publicat în: Arhivă

Reprezentant al BOR, prezent la Liturghia panortodoxa din Londra

FOTO: cu rol de prezentareLicenta de utilizare: Creative Commons CC0

In Lunea Rusaliilor, în Catedrala Sfântul Sava din Londra, a fost oficiata o Liturghie panortodoxa. Catedrala Sfântul Sava din Londra apartine Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Liturghia a fost prezidată de Arhiepiscopul Grigorie de Thyatira (Patriarhia Ecumenică), intre ceilalti episcopi slujitori aflandu-se si un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane. Reprezentantii slujitori ai celorlalte Patriarhii, conform unui raport emis de Biserica Ortodoxa Sarba [https://www.spc.rs/sr/svepravoslavna_liturgija_u_crkvi_svetog_save_u_londonu [https://www.spc.rs/sr/svepravoslavna_liturgija_u_crkvi_svetog_save_u_londonu] ] au fost: Preasfințitul Ignatie Mureșeanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei (Biserica Ortodoxă Română – despre Arhiereul roman afla mai multe aici: https://www.mitropolia.eu/ro/site/266/ [https://www.mitropolia.eu/ro/site/266/] ), Arhiepiscopul Elisei de Suroj (Patriarhia Moscovei), Episcopul Dositei al Marii Britanii și Tarilor Scandinave (Biserica Ortodoxă Sârbă), Arhiepiscopul Zenon de Dmanisi, Marea Britanie și Irlanda (Biserica Ortodoxă Georgiană) și Episcopul Atanasie, Vicar al Arhiepiscopului de Thiatyra.

Cunoscutul Mitropolit Calistos Ware s-a numarat intre participantii la slujba. Slujba panortodoxa a constituit o forma de mărturisire a unitatii Bisericii lui Hristos în Insulele Britanice.

A urmat o ședința ordinară a Adunării Episcopilor Canonici din Marea Britanie, în cadrul căreia au fost discutate problemele curente ale credincioșilor ortodocși locali. Arhiepiscopul Elisei a adus cu sine moaștele Sfântului Teofan Zăvorâtul, acestea fiind asezate spre inchinare in timpul slujirii. Sfintele moaste au fost daruite Catedralei Ortodoxe Rusesti din Londra, de către călugărițele mănăstirii Vycha din Rusia, acolo unde sfintele moaste se afla permanent.

Slujirea a avut loc in mai multe limbi.

În numele Bisericii Ortodoxe, episcopii prezenți au transmis un mesaj de condoleanțe Primului-Ministru Theresa May și Arhiepiscopului Justin Welby de Canterbury, in urma atacurilor teroriste din Marea Britanie din ultimele luni. (LONews)