Mare sarbatoare in Delta Dunarii – 8 iulie (INVITATIE)

Sunteti invitati, in zilele ce urmeaza, la sit-ul arheologic al Cetatii Halmyris – un loc istoric care merita, cu adevarat, sa fie vizitat!

Ziua de 8 iulie, in Biserica Ortodoxa Romana, este o ziua speciala destinata cinstirii Sfintilor Mucenici Epictet si Astion (click aici [https://www.manastireahalmyris.ro/] ),

Sfintii Epictet (preotul) si Astion (monahul) sunt sfintii cu cele mai vechi sfinte moaste descoperite vreodata la noi in tara. Sfintele moaste se afla permanent, intregi, in Sfanta Manastirea ortodoxa Halmyris, din Murighiol – Tulcea (click aici [https://sfintiiepictetsiastion.ro/” target=“_blank] ).

Cei doi mari sfinti au primit cununa de martiri ai lui Hristos, în ziua de 8 iulie, anul 290. Viața și pătimirile sfinților mucenici au fost consemnate în Acta Sanctorum, fiind incluși și în Sinaxarele Bisericii Universale încă din primul mileniu creștin.

Aceste odoare de mare preț au ieșit la iveală în vara anului 2001. Tămăduirile și minunile sfinților, așa cum apar în Acta Sanctorum, ni-i înfățișează pe aceștia, nu doar ca pe mucenici, ci și ca pe mari doctori fără de arginți.

După descoperirea sfintelor moaște, în anul imediat următor, 2002, s-a sărbătorit întâiul hram, iar în anul 2004, Părintele protos. Iov, starețul Mânăstirii Halmyris, a început ridicarea unui paraclis. În paralel, s-a început lucrul la demisolul Bisericii celei mari a Sfintei Mânăstiri, conceput special pentru a adăposti moaștele celor doi sfinți.

Din anul 2008, moaștele întregi ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, această comoară de mare preț, atât pentru România, cât și pentru întreaga creștinătate, sunt asezate spre închinare în Sfânta Mânăstire Halmyris. În prezent, lucrările la construcția Sfintei Mânăstiri continuă.

Sunteti invitati, la sfarsitul acestei saptamani, sa va bucurati participand la Zilele Sfintilor Epictet si Astion (8-10 iulie), in imediata apropiere a sit-ului arheologic al fostei Cetati Halmyris – un loc istoric care merita, intr-adevar, sa fie vizitat!

Asociatia Lacasuri Ortodoxe a pornit in urma cu mai multi ani o campanie de sustinere a lucrarilor efectuate in cadrul acestei sfinte manastiri, manifestata si centrata in acest an pe sustinerea etapei de acoperire a sfantului lacas. Afla mai multe, dand click AICI [https://lacasuriortodoxe.ro/manifestari-pro-campanie/22081-manastirea-halmyris-are-nevoie-de-ajutorul-nostru.html” target=“_blank] !

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.