Imagini surprinse la ZIUA IEI 2017 (foto)

Muzeul ASTRA a sărbătorit timp de trei zile, în preajma Sânzienelor, povestea celui mai frumos veșmânt tradițional: IA. Evenimentul, ajuns la cea de-a IV-a ediție, a atras 7239 de vizitatori în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, dintre care mai mult de o treime au purtat Ia sau o altă cămașă tradițională. Numărul acestora este cu aproape 1500 mai mare față de cel înregistrat la ediția de anul trecut (5831).

Vineri am omagiat cea mai mare țesătoare din Valea Hârtibaciului, doamna Silvia Tecoanță, prin lansarea volumului Un Tezaur uman viu, o Lecție de țesut. Expoziție IA AIdoma a adus acasă nu doar cele 40 de cămăși românești aflate peste granițe, în marile muzee ale lumii, ci și poveștile lor, tainele din spatele semnelor cusute, alături de cele care le-au ajutat să se materializeze în timpul prezent prin trudă și documentare, 33 din cele aproape 20.000 de membre ale celei mai mari sezători virtuale Semne cusute in acșiune, coordonate de arh. Ioana Corduneanu. Expoziția va rămâne la Muzeul ASTRA până la mijlocul lunii august.

Sâmbătă, au pedalat în ie din centrul istoric până în Muzeul ASTRA mai mult de 200 doamne și domni pe Biciclete Cochete. Atelierele educaționale, cele de consiliere sau atelierele de creație conduse de meșteri populari au sâtrnit interesul câtorva sute de participanți. Concursurile au scos la iveală nenumărate ii și cămăși vechi și valoroase, dar și povești hazlii sau crâmpeie cutremurătoare de viață. Am aflat cum se pedepseau iile în locul femeilor frumoase, dar și cum, chiar de pe front, cea mai mare preocupare a unui țăran simplu din Țara Făgărașului nu era propria viață ci familia lăsată acasă și treburile gospodărești, căci toate aveau rostul și timpul lor.

De asemenea, aproape 100 de persoane s-au prins în Hora de Sânziene duminică, 25 iunie, la ieșirea de la Sfânta Liturghie, în zona Bisericii din Bezded. Hora a fost deschisă și condusă de către președinta Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean.

Cei ce au venit îmbrăcați în ie sau orice cămașă tradițională au avut acces gratuit în Muzeul ASTRA în perioada 23-25 iunie.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Muzeului ASTRA Sibiu.

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.