Finlanda: Muzicienii Bisericii Ortodoxe din toata lumea au vorbit despre cantarile romanesti

Peste 60 de muzicieni, cântăreți, cercetători, compozitori, dirijori, și muzicologi din 17 țări s-au alăturat membrilor Societății Internaționale de Muzică Ortodoxă (ISOCM), pentru cea de-a 7-a Conferință privind Muzica Ortodoxă, in perioada 6-11 iunie 2017.

Au fost inregistrate 33 de prezentări, explorând tema conferinței “Liturghie și muzică”, printr-o varietate de subiecte și tradiții muzicale.

“Această conferință a oferit, probabil, ocazia unora dintre cele mai bogate și mai diverse comunicări”, a spus Pr. Ivan Moody, președintele consiliului de administrație al ISOCM. “Tema amplă a Liturghiei și Muzicii a reprezentat scanteia reflecțiilor asupra multor aspecte diferite ale modului în care aceste două concepte interacționează”.

Pe scurt, prezentările au inclus:

Tipuri vocale și melodii în tipicul Sfântului Sava

Experiențe muzicale liturgice ale albanezilor din Italia

Variante de cântari românești la Sărbătorile Maicii Domnului

Transpunerea valorilor artei bizantine în Rusia și Coreea

Reflecții asupra muzicii liturgice și para-liturgice finlandezePrezentările au inclus, de asemenea, reflecții asupra lucrărilor compozitorilor selectați: Alexander Raskatov din Rusia, Alexsander Knaifel din Rusia, Egon Wellesz din Austria-Regatul Unit și Pr. Serghei Glagolev din America.

“Am fost pentru a treia oară la un eveniment ISOCM și a fost fantastic să învăț despre varietatea corala și despre domeniile studierii diferitelor tradiții naționale”, a declarat Margaret Haig, dirijoarea Corului din Londra, Marea Britanie. “Slujbele la care am cântat impreuna și concertul au adăugat atât de mult experienței mele generale”.

“Ne-am bucurat de o conversație și de un timp de socializare, în care temele apărute în cursul Conferinței au fost discutate într-un mod mai relaxat, s-au realizat contacte și s-au planificat proiecte”, a menționat Pr. Ivan, adăugând: “Un mod perfect de a începe al doilea deceniu al existenței ISOCM”.

Prezentarile din cadrul conferintei vor fi publicate și disponibile pentru cumpărare. Planurile pentru simpozioane și atelierele regionale au fost finalizate deja pentru 2018, în timp ce următoarea conferință bianuală ISOCM este programată pentru iunie 2019, in Joensuu, Finlanda.

Aflați mai multe despre ISOCM și puteti deveni membru, aici: https://www.isocm.com/ [https://www.isocm.com/] .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.