publicat în: Arhivă

Mitropolitii ortodocsi rapiti in Siria sunt inca in viata

„Cei doi episcopi de Alep rapiti in anul 2013 în Siria sunt încă în viață“, a declarat, in aceste zile, Episcopul ortodox siriac de Beirut, Daniel (Kourie), în timpul ceremoniei de comemorare a celei de-a 47-a aniversari a aparițiilor Fecioarei Maria deasupra turlei Catedralei “Sfinții Petru și Pavel” din Moussaitbeh (Liban).Cei doi mitropoliti rapiti in Siria sunt în viațăZiua de cinstire a acestor apariții, pe care această biserică le comemorează anual in prima duminică după Paști, a coincis în acest an cu implinirea a 4 ani de la răpirea, în Siria (22 aprilie 2013), a celor doi episcopi de Alep – siriac si grec-ortodox (vezi ARHIVA) – Ioan Ibrahim și, respectiv, Boulos Yazigi, a căror soarta rămâne inca necunoscuta. Portretele celor doi episcopi au fost afisate în interiorul catedralei și purtate în cadrul unei procesiuni cu torțe aprinse, care a marcat aparițiile Maicii Domnului.

În cadrul acestei duble comemorari, episcopul ortodox siriac de Beirut, Daniel Kourié, președinte al Comisiei de Monitorizare a cazului, a dat asigurări că, din cate știe personal, „cei doi episcopi sunt încă în viață“.

„Cei care cred contrariul trebuie să ne dovedeasca afirmatiile lor“, a spus acesta, adăugând că membrii comisiei au bătut la fiecare ușă posibila, in Liban și Siria, cu succes, mai mult sau mai puțin, in urmărirea acestora. Episcopul Kourié a invitat statul libanez sa faca, din acest caz, o cauză națională prin trimiterea la coexistența și dialogul între religii.

El a denunțat „purificarea etnică și religioasă în curs de desfășurare în Siria, Irak și Egipt, și statele care sprijina acest lucru sub formă de contribuții prin luptatori, arme și bani.