Palatul regelui biblic Sanherib, descoperit sub daramaturile provocate de teroristi (video)

În iulie 2014, teroriștii islamisti au distrus Mormântul Profetului Iona [https://lacasuriortodoxe.ro/politici/14415-stiri-irak-video-distrugerea-definitiva-a-mormantului-profetului-iona-in-mosul.html] , din Mosul, Irak. Nemultumindu-se pur si simplu cu distrugerea unui loc sacru, militanții ISIS au început, ulterior, să sape tuneluri sub mormânt, căutând artefacte pe care să le jefuiască. În acest sens, arheologii considera, acum, ca au dat peste un palat vechi, aparținând regelui biblic Sanherib, relatează The Telegraph [https://www.telegraph.co.uk/news/2017/02/27/previously-untouched-600bc-palace-discovered-shrine-demolished/] .

Sit-ul arheologic a fost excavat de două ori, înainte – in 1852, sub administratie otomana, si în 1950 de către Departamentul irakian al Antichităților – dar niciuna dintre excavari nu a condus la palatul nou-descoperit.

Palatul a fost construit pentru Sanherib, extins de către fiul său Asarhadon (681-669 înainte de Hristos), renovat din nou de Assurbanipal (669-627) și parțial distrus în timpul jafului din Ninive, în 612 înainte de Hristos.

Ninive a fost una dintre cele mai bogate cetati din lume în timpul domniei lui Sanherib, iar campania sa militară împotriva Regatului lui Iuda este descrisa în Biblie, in Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor), Cap. 32:

1. După atâtea lucruri şi atâta credincioşie, a venit Sanherib, regele Asirienilor, şi a intrat în Iuda şi a împresurat cetăţile întărite şi şi-a făcut planul ca să le răpească pentru el”.

“Exista o mare cantitate de istorie acolo jos, nu doar pietre ornamentale. Este o oportunitate de a cartografia în cele din urmă vistieria primului mare imperiu din lume, din perioada cea mai de succes”, a declarat profesorul Eleanor Robson, presedinte al Institutului Britanic pentru Studierea Irakului.

Probabil, teroriștii islamisti au jefuit multe dintre comorile care s-au aflat în palat, dar ceea ce a rămas va fi bine studiat. Specialistii trebuie sa lucreze rapid, cu toate acestea, tunelurile nefiind construite de profesionisti, iar riscul de prabusire fiind o chestiune de săptămâni.

Potrivit guvernului regional al Kurdistanului irakian, ISIS a deteriorat sau distrus aproximativ 100 de sit-uri sacre, în cei doi ani ai domniei lor teroriste, pentru că ei nu aproba venerarea relicvelor și a sit-urilor sacre. Ei au închis, de asemenea, toate muzeele din Mosul și centrele culturale.

[//player.ooyala.com/static/v4/stable/4.7.9/skin-plugin/iframe.html?ec=JmZ2IzdTqDpqcq_dZnQ7Kk0w79WwKTnS&pbid=ZTIxYmJjZDM2NWYzZDViZGRiOWJjYzc5&pcode=RvbGU6Z74XE_a3bj4QwRGByhq9h2]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.