Un preot parizian spera ca Patriarhul Kirill va uni parohiile rusesti din Europa intr-o singura structura

Parohul Bisericii „Intrarea Maicii Domnului in Biserica”, din Paris, membru al Miscarii studentilor crestini rusi, pr.Nikolai Rebinder, isi pune sperantele in Patriarhul Kirill pentru schimbarea statutului parohiilor rusesti din Europa.

„Imi doresc sa reinviem ideea stabilirii unei structuri unice a bisericii ruse auto-guvernate in tarile noastra, asa cum s-a mai sugerat. Trebuie repusa aceasta tema in discutie. Si sa o facem pentru binele bisericii ortodoxe din districtul nostru,” a spus pr. Nikolai la postul de radio RFI, raspunzand la intrebarea privind asteptarile sale din partea noului Patriarh de la Moscova.

Conform celor spuse de pr. Nikolai, auto-guvernarea nu este „un scop in sine”, ci doar „o structura de tranzitie, mai bine organizata, pe calea intemeierii unei biserici locale.”

“Daca oamenii si-au facut radacini in tarile noastre, ei ar trebui, incetul cu incetul, sa intemeieze o biserica locala cu structura locala, care ii va intampina pe toti in biserica sa. Vor exista parohii rusesti, grecesti, sirbe, romanesti si franceze – toate incluse intr-o unica biserica locala. Aici este viitorul”, crede pr. Nikolai.

El a mai mentionat ca ortodocsii rusi care traiesc in Europa „au fost intotdeauna atrasi de Biserica Rusa si intotdeauna au inteles-o si au iubit-o.”

„Parintii nostri s-au considerat intotdeauna ca fiind rusi apartinand Bisericii Ruse. Ne-am aflat sub jurisdictia Constantinopolului doar din motive externe. Dar Biserica a fost intotdeauna considerata traditionala,” a spus preotul.

Gabriela Hluscu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.