Albania: un nou protest public, privind demolarea Bisericii Sfantul Atanasie din Dhermi (foto)

COMUNICATal Bisericii Ortodoxe a Albaniei

“Instituțiile oficiale guvernamentale din intreaga tara au declarat ca Biserica Ortodoxă Autocefala a Albaniei nu s-ar fi plâns cu privire la evenimentele legate de demolarea Bisericii Sfântului Atanasie din Dhermi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe – click aici [https://lacasuriortodoxe.ro/search/Dhermi.html] ). Adevărul este, insa, că Biserica a emis deja trei anunturi-protest publice: primele două, pe 20 si 21 august, în scopul opririi planurilor de demolare, iar un al treilea protest puternic pe data de 26, după demolare.

Mai precis, în protestul din 21 august, s-a subliniat faptul că:“Biserica Ortodoxa Autocefala a Albaniei condamnă cu asprime astfel de evenimente, care afectează proprietatea și libertatea credinței religioase. Aceasta a cerut de la credincioși sa isi pastreze calmul în fața acestor provocări și să rămână angajati în apărarea Bisericii. Trebuie ca statul să-și asume responsabilitățile legale ce decurg din Legea nr 10057/22.01.2009”.

Cel de-al treilea protest a subliniat mai ales sacrilegiul, arbitrariul și ilegalitatea provocarii: “Această acțiune este o violare brutală a Legii nr 10057 / 22.01.2009, privind Acordul între Cabinetul de Miniștri al Republicii Albania și Biserica Ortodoxă Autocefala a Albaniei”.

Conform articolului 21/1.2: “1. Clădirile și obiectele utilizate pentru funcțiunile religioase ale Bisericii Ortodoxe a Albaniei sunt considerate sacre. Intervenția autorităților statale este interzisă, cu excepția cazurilor speciale, atunci când acest lucru implică un ordin al Curtii, judecată sau ordin executiv, sau în cazul unei posibile amenințări.2. Statul garantează ca spațiul public ramane intact și protejează obiectele și sit-urile religioase specifice, conform Legii”.

Prin urmare, este complet neadevărat că Biserica Ortodoxă a Albaniei nu s-ar fi plâns in legatura cu aceste evenimente.

Biserica Ortodoxă, in calitate de co-organizator al “Reuniunii Internaționale pentru Pace”, care a avut loc la Tirana pe 6 și 8 septembrie, s-a abtinut discret de la crearea de turbulențe pe marginea sacrilegiului scandalos la adresa libertății religioase.

Cu toate acestea, rămâne inexplicabil faptul că, fără nicio comunicare catre Biserica Ortodoxă, autoritățile de stat au demarat acțiunea ofensivă împotriva ortodocșilor. Biserica a protestat deja și nu va înceta să apere adevărul și dreptatea”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.