Ucraina: Biserica nu poate fi indiferenta fata de viitoarea Constitutie

Aceasta ar trebui să mențină standardul separarii Bisericii de Stat, din actuala Constituție ucraineana, care prevede caracterul de parteneriat in relatiile reciproce ale ambelor părți și raportarea la anumite principii morale.

Acest lucru a fost subliniat de Cancelarul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, de sub Patriarhia Moscovei – singura Biserica ucraineana care este canonica – Mitropolitul Antonie de Borispol și Brovary.

“Biserica noastră a afirmat, în mod repetat, că sustine menținerea normei constituționale prin care Biserica este separată de stat.

Acest standard apara Biserica de posibilele interferențe ale statului în afacerile sale.

În acest sens, este, de asemenea, de dorit să se prevadă în Constituție natura parteneriatului in relațiile reciproce dintre Biserică și stat”, a mai spus ierarhul.

Potrivit acestuia, există un număr de domenii ale vieții sociale, în care organizațiile religioase pot acționa în calitate de parteneri guvernamentali.

“Acest lucru a devenit deosebit de clar, astăzi, când toate Bisericile au programe caritabile, strângand fonduri și oferind asistența necesara victimelor ciocnirilor din regiunile Donețk și Lugansk”, a spus el.

Mitropolitul Antonie a subliniat faptul că cuvintele cheie privind responsabilitatea în fața lui Dumnezeu și propria conștiință trebuie să fie menținute, la fel ca și dreptul cetățenilor de a se mărturisi si de a le fi pastrat secretul spovedaniei, precum și dreptul la viața, din momentul conceperii ei si până la sfârșitul natural. Acest lucru va însemna imposibilitatea avortului și a eutanasiei.

“În statutul Bisericii noastre, se afirmă în mod clar că Biserica Ortodoxa Ucraineana își desfășoară activitatea în conformitate cu legile statului și respectandu-le”.

“Acesta este motivul pentru care Biserica nu este deloc indiferentă față de ceea ce ne spune Legea fundamentală a Ucrainei.

Într-adevăr, Constituția definește principiile fundamentale ale vieții societății noastre și, prin urmare, influențează viața Bisericii”, a spus Mitropolitul.

În cele din urmă, el a ajuns la concluzia că Biserica Ortodoxă Ucraineană nu intervine în problemele politice dar, cu toate acestea, impreuna cu alte credințe, ea consideră că anumite principii morale trebuie să fie prezente in mod absolut în Constituție.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.