Kirazli: Patriarhul Bartolomeu a slujit intre ruinele unei foste manastiri din Turcia

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I a prezidat o slujbă religioasă, zilele trecute, într-o mănăstire istorică din nord-vestul Turciei, din care au mai ramas doar cateva ziduri.

El s-a aflat în Mănăstirea Kirazlı, din Erdek, pentru Sfânta Liturghie. Manastirea a fost construită în 1895, pe marginea unui munte, si a fost abandonata în 1923, în momentul unui schimb de populație, după Primul Război Mondial.

Patriarhul le-a mulțumit credincioșilor, pentru participarea numeroasa la Sfânta Liturghie.

“Sper că veti menționa cat de ospitaliera este Turcia și despre libertatea religioasă din Turcia, cand va veti intoarce in tara dumneavoastră”, le-a spus el credincioșilor greci.

Bartolomeu I a mai spus ca lumea are nevoie de pace și de unitate mai mult decât oricând, astăzi, în special in Orientul Mijlociu, înghițit de conflicte.

Apoi, el a reamintit despre schimbul de populație: “Oamenii plecati de aici au parasit tot ceea ce aveau aici și au fost forțați să plece. Ne rugăm pentru cei care au trecut prin acest calvar mare și pentru cei care sunt obligați să-si părăsească propriile case in Siria și în alte locuri astăzi”, a spus el în predica sa.

După schimbul de populație stabilit printr-o convenție semnată în Lausanne, Elveția, în 1923, de către Grecia și Turcia, care a dus un război brutal pentru capturarea și apărarea fostele teritorii otomane, aproximativ 2 milioane de persoane au fost stramutate în Turcia și Grecia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.