China: Hirotonire de episcop in premiera, in conditii de stricta securitate

Rev. Iosif Zhang Yinlin, in varsta de 44 de ani, a fost hirotonit, ieri, episcop catolic vicar pentru Eparhia de Anyang, în provincia Henan.

Ceremonia a avut loc in Catedrala Inimii Sacre din orasul Anyang (foto), fiind condusa de Episcopul catolic Thomas Zhang Huaixin de Anyang, in varsta de 90 de ani. La eveniment au fost prezenti mai multi episcopi, dar doar cei recunoscuti de Vatican [in China exista o Biserica Catolica nesubordonata Papei, instituita de autoritatile locale, din ratiuni politice – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe]. Slujba a fost oficiata de alti aproximativ 100 de preoți, alaturi de 1.400 de persoane, inclusiv 120 de călugărițe. Multi dintre preoti au venit din SUA, Italia sau Franta, conform Radio Vatican.

Câtorva agenții de știri li s-a refuzat accesul la ceremonie. Potrivit unei surse bisericesti, autoritățile au limitat numarul participanților, la 25 de persoane din fiecare parohie a Diecezei (in total 17 parohii).

UNCANews a informat ca toti cei care nu aveau la ei cărțile de identitate nu au putut intra la eveniment, controlul de securitate fiind strict, “ca pe aeroport”.

In urma hirotonirii, Dieceza catolica de Anyang are acum doi episcopi, 30 de preoți, 120 de călugărițe și aproximativ 40.000 de membri. Un preot local a declarat pentru UNCANews că hirotonirea este un început bun pentru Biserica din Henan și, de asemenea, pentru Biserica Catolica din China, fiind prima ceremonie de acest fel din ultimii trei ani, si prima de cand Vaticanul și China au repornit dialogul, în luna iunie 2014.

Restricțiile privind societatea civilă și cea religioasă au fost intensificate în China, de când Președintele Xi Jinping a venit la putere, în urmă cu doi ani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Ultima hirotonire a unui episcop catolic în China s-a încheiat cu turbulente, acesta fiind tinut sub arest la domiciliu dupa ceremonia din 2012.

În provincia Zhejiang, pentru mai mult de un an, a fost dusa o campanie de eliminare a crucilor din bisericile protestante și catolice, unele biserici fiind demolate, pe motiv că încălcau regulile din construcții.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.