Staretul din Valaam renunta la Internet si limteaza smartphone-urile in manastire

Episcopul Pankraty, starețul Mănăstirii Schimbarea la Fata din Valaam, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la popularitatea noilor tehnologii infromationale in randul calugarilor.

“Toate aceste smartphone-uri, cu ecrane mari, sunt o tentație imensă, mai ales pentru calugarii tineri. I-am auzit de multe la spovedanie, recunoscand ca au căzut din nou în utilizarea patimasa a Internetului. Un ucenic chiar a plecat din Valaam, pentru că a fost atras de Internet, iar lumea l-a atras sa se intorca la ea. Chiar cred că este una dintre cele mai mari provocări ale calugarilor de acum”, a spus Episcopul, într-un interviu publicat în ediția de miercuri a revistei “Argumente si fapte”.

Episcopul a mai spus despre călugări, ca parasesc lumea seculară, iar smartphone-urile ii readuc inapoi la ea, adăugând că problema acum există peste tot, chiar și in Athos.

“Ei scriu pe bloguri de acolo, vorbesc pe forumuri, trimit mesaje de “La mulți ani”, adrese și anateme. Dar toate aceste lucruri contravin absolut calugariei. Altfel, am folosit si eu Internetul. Este foarte convenabil: poți învăța, poti avea prognoza meteo pentru ziua de mâine, sau stiri despre evenimentele care au loc în Patriarhie și în lume. Este convenabil sa gestionezi, sa citesti si sa trimiti scrisori”, a spus episcopul.

Cu toate acestea, el a spus că a luat decizia renuntarii la Internet.

“Telefoanele pe care călugării le au in Athos nu sunt ale lor, ci sunt ale mănăstirii. Ei le iau asa cum isi iau șosetele din depozit, o ceașcă și o lingură, sau cel mai simplu și mai ieftin mobilier. Totul este strict funcțional. În cazul în care un călugăr capata o anumita ascultare, lui i se ia telefonul și i se da inapoi atunci cand isi termina ascultarea. Același lucru ar trebui să se intample în toate mănăstirile noastre”, a spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.