David si Goliat – vedere panoramica aeriana a locului bataliei. Biblia este adevarata…

(Foto: Source Flix)Două armate se confruntă, fata in fata… Știti povestirea! Stiti, mai ales, personajele ei: Goliat și David. Personajele și oamenii, in general, sunt ușor de imaginat, dar nu este mai greu sa obtii o imagine mentala a unui loc pe care nu l-ai mai văzut. Biblia este, insa, bogata în detalii legate de peisaj și geografie. De ce? Fiindca locurile despre care ea vorbeste, sunt reale. Permiteti-ne sa vi le aratam …

“1. În vremea aceea Filistenii şi-au strâns oştile pentru război şi au tăbărât la Soco cel din Iuda şi şi-au aşezat tabăra între Soco şi Azeca, la Efes-Damim.

2. Iar Saul cu Israeliţii s-au adunat şi şi-au aşezat tabăra la Valea Stejarului şi s-au pregătit de luptă cu Filistenii.

3. Filistenii stăteau pe munte de o parte şi Israeliţii stăteau pe munte de altă parte, iar la mijloc era valea.

4. Atunci a ieşit din tabăra Filistenilor un luptător cu numele Goliat, din Gat. Acesta era la statură de şase coţi şi o palmă…. ” (Cartea întâia a Regilor).

Toate locurile amintite in acest text, pot fi vizualizate in imaginea panoramica aeriana inclusa in acest articol, oferita in aceste zile pe reteaua Source Flix.

Filistenii si-au adunat forțele în orașul iudeu Soco (Socoh) – îndepărtat, in stânga imaginii. Identificarea pozitie Soco a fost posibilia si garantata prin descoperirea, acolo, a unor vase de ceramica inscriptionate cu “Socoh”. Scriptura afirmă că filistenii nu erau adunati chiar in Soco, ci mai degrabă pe munte sau pe creasta asociata cu Soco, numita Efes-Damim. Puteti vedea tabăra filistenilor, marcata pe imagine, la dreapta de Soco. Textul descrie în continuare această creastă (Efes-Damim) ca fiind situată între orașele iudee Soco și Azeca. Azeca, vizibil in partea drapta a imaginii panoramice, este in prezent în curs de excavare.

Cunoasterea muntelui pe care Filistenii il ocupasera, ajută la identificarea muntelui pe care israeliții aveau tabara. Biblia afirmă că: “Israeliţii stăteau pe munte de altă parte, iar la mijloc era valea” (Valea Elah). Lupta dintre David și Goliat a avut loc undeva în vale, între cele două creste.

“39. Şi s-a încins David cu sabia lui peste haine şi a început să umble, căci nu era deprins cu astfel de armură; apoi a zis David către Saul: “Nu pot să umblu cu acestea, că nu sunt deprins”. Şi s-a dezbrăcat David de toate acestea,

40. Şi şi-a luat toiagul în mână, a ales cinci pietricele lucii din pârâu şi le-a pus în traista sa de păstor; şi cu traista şi cu praştia în mână a ieşit înaintea filisteanului.

41. Atunci a ieşit şi filisteanul, înaintând şi apropiindu-se de David; iar purtătorul lui de arme mergea înainte.

42. Deci căutând filisteanul şi văzând pe David, a privit cu dispreţ la el, căci acesta era tânăr, bălan şi frumos la faţă.

43. A zis filisteanul către David: “Ce vii asupra mea cu toiag şi cu pietre? Au doară eu sunt câine?” Iar David a răspuns: “Nu, ci mai rău decât un câine”. Şi a blestemat filisteanul pe David în numele dumnezeilor săi.

44. Apoi a zis filisteanul către David: “Apropie-te de mine şi voi da trupul tău păsărilor cerului şi fiarelor câmpului!”

45. Iar David a răspuns filisteanului: “Tu vii asupra mea cu sabie şi cu lance şi cu scut; eu însă vin asupra ta în numele Domnului Savaot, Dumnezeul oştirilor lui Israel pe Care tu L-ai hulit.

46. Acum însă te va da Domnul în mâna mea şi eu te voi ucide şi-ţi voi tăia capul, iar trupul tău şi trupurile oştirii filistene le voi da păsărilor cerului şi fiarelor câmpului, şi va afla tot pământul că în Israel este Dumnezeu;

47. Şi toată adunarea aceasta va cunoaşte că nu cu sabia şi cu suliţa izbăveşte Domnul, căci acest război este al Domnului şi El vă va da în mâinile noastre”.

48. Iar după ce s-a ridicat filisteanul şi a început a veni şi a se apropia în întâmpinarea lui David, David a alergat cu grăbire spre rândurile oştirii în întâmpinarea filisteanului.

49. Şi îşi vârî David mâna în traistă, luă de acolo o pietricică, o repezi cu praştia şi lovi pe filistean în frunte, aşa încât piatra se înfipse în fruntea lui şi el căzu cu faţa la pământ.

50. Aşa a biruit David pe filistean, cu praştia şi cu piatra, lovind pe filistean şi ucigându-l; sabie nu se afla în mâna lui David.” (Cartea întâia a Regilor).

Cat despre alegerea armelor lui David – cele “cinci pietricele lucii din pârâu”, ei bine, la baza muntelui, unde se aflau israeliții, există un parau care curge si în prezent. Nu apare pe această panoramă, deoarece nu este vizibil din acest unghi al imaginii. Dar el este încă acolo, și mulți turisti a luat cu ei cate o pietricica lucie!

Sfârșitul palpitant al povestirii ni-l descrie pe David folosindu-se de aceste pietricele pentru a-l ucide pe Goliat, despre care Biblia ne spune ca era din orașul Gat (abia vizibil în fundalul îndepărtat, in extrema dreaptă a imaginii). De ce Biblia menționeaza orașul natal lui Goliat? Intrucat oamenii reali vin de undeva, iar pe tot parcursul paginilor sale, Biblia povesteste despre intalniri ale oamenilor, cu Dumnezeu, in casele lor, în propriile lor familii, în propriile lor lacasuri, in propriile lor culturi. El se descoperă și îi cheamă sa creada in El, sa-L urmeze și sa aiba credinta în El, pentru a le da puterea de a-i învinge pe dușmanii lor… pe vrăjmașii Lui. În cele din urmă, ea ne povestese cum Însuși Fiul lui David a venit, luand trup adevărat si alegând Betleemul ca oraș al Lui, și l-a biruit pe dușmanul Său… inamicul nostru – păcatul și moartea. Biblia este adevărată!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.