Parintele Profesor-Maestru Sebastian Barbu Bucur a trecut la cele vesnice

Părintele Arhidiacon Sebastian Barbu-Bucur a trecut la Domnul, ieri, în jurul orei 12:00, la vârsta de 85 de ani.

Sebastian-Barbu Bucur, nascut in anul 1930, in Talea, a fost un muzicolog și compozitor român, membru în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) din anul 1969, doctor în Muzică (specialitatea muzicologie bizantinologie), profesor universitar și îndrumător de doctorat.

A fost dirijorul Formației de Muzică Bizantină „Psalmodia”, a Universității Naționale de Muzică.

A avut peste 40 de ani de activitate muzicologică și de creație în spațiul muzicii de tradiție bizantină, cuprinzând cărți, ediții critice, lucrări didactice, studii și articole, recenzii.

Activitatea de creație muzicală cuprinde slujbe religioase închinate Sfinților Români pomeniți de Biserica Ortodoxă Română, monodii bizantine, (polielee, doxologii, antifoane, heruvice, axioane) etc.

A inregistrat la Electrecord, ca dirijor al Formației de Muzică Bizantină a Univ. Naționale de Muzică din București, 2 L.P.-uri, 21 casete audio și 17 Compact-Discuri – (27 ore de muzică, conținând monodiile psaltice ale profesorilor, protopsalților și compozitorilor români).

A fost distins cu: Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (în 1981, 1986, 1989, 1992, 2000 și 2007), Premiul Academiei Române (1983), etc. Este Doctor Honoris Causa al Facultății de Teologie din Craiova (2001) și al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca (2005). În anii 1998 și 2008 i se acordă Crucea Patriarhală.

Trupul neînsufleţit a fost depus aseara în biserica Mănăstirii Radu Vodă. Slujba de înmormântare a maestrului va avea loc maine, la Mănăstirea Cheia – acolo unde acesta a avut propria sa chilie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.