Procesul Manastirii Vatoped din Muntele Athos continua

Procesul deschis pe marginea scandalului privind un schimb de teren al Mânăstirii Vatopedi din Muntele Athos, a început ieri, fără ca vreunul dintre politicienii implicati in proces sa fie prezent.

S-a hotarat amânarea procesului, pentru ziua de 23 martie.

Principalii inculpați sunt staretul mănăstirii, Efrem (foto), și călugărul Arsenie, împreună cu soția fostului Ministru al Ordinii Publice, Giorgos Voulgarakis, Katerina Peleki, care este notar. Tatăl și fratele lui Peleki, care sunt reprezentantii oficiali ai companiei ipotecare de stat și ai Consiliului Juridic de Stat, se numara si ei printre cei acuzați.

Sala a fost plină de clerici, care si-au exprimat sustinerea pentru parintii Efraim și Arsenie, conform unui raport al Greek Reporter.

Inculpații se confruntă cu acuzații de abuz de încredere și certificare falsa de proprietate. Mănăstirea Vatopedi sustine că deține acte asupra proprietății, bazate pe documente din 1080, purtând sigiliul de aur imperial. În 2003, mănăstirea a mers la tribunal pentru dreptul de proprietate asupra terenului.

În perioada 2006-2008, parcelele de teren în cauza au fost schimbate pentru o proprietate de stat de mare valoare. Tranzactia este estimata a fi costat Statul elen 100 de milioane de euro. Aceasta a dat nastere unui scandal (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), iar mai multi politicieni au fost implicati în afacere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.