STIRI | Mesajul unui luptator asirian din Siria. Apel la unitate

Pe 24 februarie, ISIS a atacat 35 de sate asiriene, pe râul Khabur, în provincia Hasaka, din nord-estul Siriei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Mai mult de 300 de civili asirieni au fost capturați, cel puțin 9 luptători asirieni au fost uciși în atacurile inițiale, ISIS executand cel puțin 12 luptători asirieni dintre cei capturati, dintre care doua femei.

Aproape 3000 de asirieni au fugit din cele 35 de sate asiriene de pe râul Khabur, catre Hasaka și Qamishli. Refugiatii nu au adaposturi.

In urma primelor atacuri, un luptător asirian a lansat un apel catre asirieni, pentru sprijin și unitate împotriva ISIS. Declaratia sa a fost preluata de pe YouTube, luptatorul vorbind in asiriana, conform agentiei de stiri asiriene AINA:

“Numele meu este Orom, din orașul Qamishli. Sunt un membru al Consiliului Militar Sirian, MFS. Noi ne aflam, acum, în satul Mrghanna, care se află în direcția opusă Tel Hurmiz.

Tel Hurmiz este, în prezent, sub controlul extremiștilor ISIS. Ei au venit cu mulți bărbați și arme și controleaza o mare parte din Khabur.

În prezent, suntem o Miliție asiriana, luptand împreună cu YPG, împotriva ISIS. Extremiștii au arme foarte grele, dar am ucis mulți dintre ei.

În Tel Hurmiz, miliția noastra a dat o riposta puternica ISIS, când a intrat în sat. Luptatorii nostri au luptat cu curaj, spre mandria poporului nostru. Miliția noastra a luptat, până cand i s-a epuizat muniția. Cand s-a terminat munitia, luptatorii nostri s-au retras.

Acum, încercăm să luam înapoi satele noastre, dar inamicul are o mulțime de soldați.

Fac un apel, catre toți oamenii asirieni și creștini. Satele noastre sunt ocupate, iar femeile rapite. Până când vom ramane așa? Până când vom ramane în tari straine?

Fiecare asirian trebuie să se intoarca în țara lui și sa-si apere poporul său. Nimeni nu ne poate apara, in afara noastra.

Martirii nostri au devenit un strigat pentru fiecare asirian și creștin, să riposteze și sa apere intreaga Mesopotamie”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.