Ucraina | 20 de nationalisti mascati au atacat Catedrala din Sumy, amenintandu-l pe Arhiepiscop

Conform Interfax, un grup de naționaliști a atacat Catedrala Schimbarea la Fata, din Sumy, aparținând Bisericii Ortodoxe a Patriarhiei Moscovei.

Incidentul a avut loc duminica trecută, în ziua Triumfului Ortodoxiei. În timpul slujbei, un reprezentant al mișcării “Libertate”, care ținea o pancartă cu conținut ofensator, a început mai întâi sa vocifereze și apoi a atacat un agent de pază al bisericii și i-a cauzat leziuni corporale, a declarat un purtător de cuvânt al Bisericii.

Un grup de aproximativ 20 de persoane, cu măști și costume de camuflaj, purtand emblemele Sectorului Dreapta, o organizație extremistă interzisă în Rusia, s-a adunat imediat în afara bisericii.

Ei au blocat intrarea, amenințându-i pe arhipastorul local, pe clerici și credinciosi.

Când Arhiepiscopul Yevglogy de Sumy și Ohtîrka – la incheierea slujbei – a coborat pe treptele catedralei, “tineri mascati au încercat să se apropie de el, strigând diverse cuvinte murdare blasfemiatoare și amenințări cu exterminarea fizica”, a spus purtătorul de cuvânt.

“Unii dintre atacatori păreau a fi în stare de ebrietate, judecând după comportamentul lor ciudat. Mulțimea de atacatori a fost împinsa departe de episcop”, a declarat purtătorul de cuvânt UOC.

Câteva ore mai târziu, mai multi atacatori au revenit la catedrala, solicitand o întâlnire de urgență cu episcopul. Au început să se certe cu el și au cerut ca acesta sa le deschida ușa administrației eparhiale.

Arhiepiscopul Yevlogy intentioneaza să ii ceară Președintelui ucrainean, Piotr Poroșenko, sa ii protejeze pe credincioșii ortodocși.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.