Biserica atacata si profanata in Visoki| “Ar trebui sa fie toti castrati, ca sa nu se mai inmulteasca!”

Biserica Ortodoxă din Visoko, care a fost declarata o comoară națională a Bosniei și Herțegovinei, a fost vandalizata – pereții exteriori au fost profanati cu graffiti cu conținut anti-sârbesc și ofensator.

“Ar trebui să fie toti castrați [sarbii], ca sa nu se mai inmulteasca!”, “Un sarb [cetnik] mort, este un sarb mai bun” – chiar și a doua generație de bosniaci este plina de ură.

Preotul parohiei și credinciosii Bisericii Sfantul Procopie, Marko Jakovljevic, confirmă că poliția a făcut o anchetă si ca primele informații arată că biserica ar fi fost “invadata de copii”, conform urmelor descoperite la fața locului.

In mod sigur, insa, conform unor comentatori locali, copiii nu aveau cum sa scrie cu graffiti, deci insemnele trebuie sa reprezinte opera unor adulti.

Persoanele necunoscute, care au patruns in biserica prin fereastra, au împrăștiat lucrurile din Altar, iar Jakovljevic a declarat că nu s-a furat nimic și că scopul lor a fost doar acela de a provoca daune.

Investigatia a fost efectuată de către Departamentul de Poliție Visoko, iar serviciul de protecție civilă a curățat graffiti și a reparat prejudiciul facut de profanatori.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.