publicat în: Arhivă

STIRI Turcia | Manastire asiriana de patrimoniu, salvata de vandalii kurzi

O mănăstire veche asiriana, datând din primele zile ale Creștinismului, a fost salvată de la distrugere, in regiunea de sud-est a Turciei, conform AINA.

Manastirea este cunoscuta sub numele de Deir Haddadke sau St. Aho și este situata la câțiva kilometri în afara orașului Midyat.

Amenințarea la adresa mănăstirii a început in prima luna a acestui an, când un bărbat kurd a început să sape și sa ridice diferite constructii pe sit. Intre actiunile sale, se numara preluarea unor blocuri de piatra din clădirea mănăstirii si folosirea lor intr-o noua constructie si ridicarea unui zid în jurul sit-ului.

Autoritățile turce au fost notificate și au acționat pentru oprirea distrugerii acestui sit asirian de patrimoniu cultural. Federația Asiriana a Suediei a fost cea care a tras semnalul de alarmă și a facut presiuni asupra Ministerului Culturii și Turismului din Ankara, să ia măsuri. Ministerul a ordonat guvernatorului din Midyat sa opreasca actiunile si sa readuca sit-ul la starea inițială.

Amenințarea la adresa patrimoniului cultural asirian din Turcia este o problemă gravă. Comunitatea asiriană mica, rămasa în zonă, de multe ori ezită să ia pozitie, din cauza fricii. Indivizii care amenință sit-urile asiriene sunt adesea membri ai clanurilor mari kurde, cu care autoritățile locale ezită să se confrunte.