Rugati-va pentru Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai! Beduinii musulmani iau ostatici doi calugari-

Mănăstirea istorica ortodoxa Sfânta Ecaterina, situata pe terenul biblic al peninsulei Sinai, a fost din nou atacata de către extremiștii musulmani si autoritatile locale, zilele trecute, conform publicatiei egiptene Linga, care citeaza “Copts Today”.

In prezent, islamiștii arabi, care duc un mod de viață semi-nomad în deșertul Sinai, reprezinta principala amenințare la adresa vieții călugărilor și a monumentului de arhitectura al lumii.

Conform publicatiei rusesti Pravoslavie, Dr. Iyhab Ramzy, un avocat proeminent, a dezvaluit următoarele detalii legate de faptele comise de către extremiști împotriva mănăstirii și a călugărilor acesteia:

“Recent, unii locuitori din regiunea Tala au încercat să ia cu asalt mănăstirea, și în cele din urmă au reușit să demoleze poarta si sa ia ostatici doi călugări. Călugării au fost nevoiti sa accepte plata unei taxe, în schimbul incetarii atacurilor. Cu toate acestea, islamiștii pun încă în pericol vietile clericilor și laicilor, prin violențe, pretinzand, de aceasta data, ca terenul mănăstirii ar fi ocupat ilegal”.

Avocatul subliniază că, în ciuda numeroaselor reclamații și contestații catre agențiile de aplicare a legii, acestea nu au reacționat la situația existentă, stand deoparte și, de fapt, devenind complici la infracțiunile menționate mai sus.

“Instanța pseudo-juridica din deșert este o instanța a triburilor arabe, asa incat le-a perceput calugarilor o taxă de 150.000 de lire egiptene (aproximativ 21.000 USD)”, notează expertul.

Cu toate acestea, potrivit avocatului, “ciudățeniile de comportament, ale autorităților,” nu se limiteaza la asta.

Potrivit dovezilor lui Ramzy, organismele autonome locale închid ochii la apelurile extremiștilor de a distruge Creștinismul in Sinai și “de a restabili dreptatea”, aceasta însemnand returnarea asezarii crestine Oyun Musa (“Izvoarele lui Moise”) catre musulmani”, cu referința la textele coranice.

“Pe fondul tuturor acestor fărădelegi, nu doar ca oficialii locali stau si așteapta, fara sa faca nimic, dar chiar agravează situația existentă”, continua Dr. Iyhab.

“De exemplu, nu cu mult timp în urmă, autoritățile au impus un anumit impozit pentru călugării mănăstirii. Acesta a fost inventat, pentru ca mănăstirea detine o sală de mese pentru pelerini, care ar fi “servit ca sursă de îmbogățire”. Pentru prima dată în istoria Egiptului, o astfel de decizie a fost luata in ce-i priveste pe acesti asceti care nu părăsesc lacasul lor de rugaciune! Ramzy considera acțiunile agențiilor respective ca fiind “o încercare de anihilare a Creștinismului în regiune”, concluzionând: “Toate acestea duc la distrugerea fizică a mănăstirii, ca atare”.

Într-un interviu recent, un călugăr din Mănăstirea Sfânta Ecaterina, Ieromonahul Grigorie, a facut refereire la un demers si mai izbitor al autorităților “Ikwan” (ale Fratiei Musulmane) față de mănăstire și de frații săi:

“Pe timpul presedintiei lui Morsi, un colonel pensionar, pe nume Ahmad Radjai Atiye, a lansat o acțiune împotriva mănăstirii (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Prin aceasta, el ne-a acuzat de “încălcări ale terenului statului”. S-a “constatat” că am fi “construit ilegal”, în 2006, mai multe biserici mănăstirești, care în realitate dateaza din perioada Sfântului Împărat Justinian I (527-565)!

“Administrația locală, conform “Frației Musulmane”, a emis 71 de decrete de demolare a bisericilor vechi de secole”.

Clericul a mai amintit, in plus, faptul că audierea in acest caz va avea loc în luna noiembrie, si le-a cerut tuturor fraților și surorilor ortodoxe “să se roage puternic pentru pastrarea altarului comun al tuturor crestinilor, adevărata bijuterie a peninsulei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.