STIRI Ortodoxie | Exista ideea gresita ca Sfanta Maria Magdalena ar fi fost o prostituata-

Primul martor al Învierii: Sfanta Maria Magdalena

Vrem sa oferim cititorilor nostri, in randurile de mai jos, traducerea si interpretarea unei predici a parintelui diacon George P. Bithos (Washington, SUA), tinuta in aceste zile, cu ocazia sarbatorii Sfintei Maria Magdalena. Exista ideea gresita că Maria a fost o prostituată, înainte de a-L fi întâlnit pe Iisus. Acest lucru nu este adevărat! Există tradiția ca Maria Magdalena a dus o viață castă, iar diavolul a crezut că ea ar putea fi cea care avea să-l poarte pe Hristos în lume, și din acest motiv el a trimis șapte demoni s-o chinuie.

Traducere si interpretare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin.

In 22 iulie (4 august, dupa c. Iul.) a fost Ziua Sfintei Maria Magdalena. Cred că Maria este unul dintre cei mai interesanti sfinti ai noștri. Ea este o femeie de mare importanță teologică, dar nu este bine documentata în istorie. Tradiția Bisericii ne oferă, insa, ocazia să gândim asupra acestei persoane speciale.

Ea poartă mai multe “titluri”, în randuiala Bisericii. Ea este cunoscuta, mai ales ca Maria Magdalena. Prin aceasta, știm că ea provine dintr-un oraș numit Magdala. Orașul era situat langa Lacul Ghenizaret (“o grădină a bogățiilor”), care este un alt nume pentru Marea Galileii sau lacul Tiberiadei. Din punct de vedere geografic, orasul ar fi situat, în prezent, la nord-vest de Haifa, in Israel, in apropierea Înălțimilor Golan. Orașul acesteia, era, deci, la nord de Nazaret.

Maria poartă, de asemenea, titlurile de “Apostolul Apostolilor, Intocmai cu Apostolii și, desigur, Purtatoarea de Mir”. Exista ideea greșită că Maria ar fi fost o prostituată, înainte de a-L întâlni pe Iisus. Acest lucru nu este adevărat! Există o tradiție care ne spune ca Maria Magdalena ducea chiar o viață castă, iar diavolul, crezand că ea ar putea fi cea care avea să-L poarte pe Hristos în lume, a trimis șapte demoni s-o chinuie. Prima dată când Maria este menționată în Evanghelii, este la Sfantul Luca 8,1-3; Hristos a eliberat-o de acesti demoni, iar ea L-a urmat după aceea.

Ea este considerata unul dintre ucenicii galileeni. Noi o vedem proeminenta în narațiunile Patimirilor. Ea L-a urmat pe Iisus la Ierusalim și a fost ferma la picioarele Crucii, cu Fecioara Maria, alaturi de Iisus în cele mai întunecate momente ale Sale. Ea apare intr-un loc important si in perioada imediat urmatoare Invierii. Ea este prima persoană care L-a văzut pe Domnul înviat, care L-a văzut de două ori, ea a vorbit cu El lângă mormânt, Ea a fost prima care a anunțat Învierea. Privilegiul de a fi “primul” martor al Invierii, care i-a fost acordat Mariei de către Dumnezeu, este ceva ce trebuie inteles in secolul al XX-lea. În vremea lui Hristos, femeile nu erau considerate martori de incredere. Ele nu aveau voie să dea mărturie, numai bărbații fiind considerati credibili. Cu toate acestea, la Iisus acest lucru nu a contat. El a avut încredere în acești ucenici, acești ucenici femei, oferindu-le cea mai mare stire din istoria lumii. Ea L-a văzut pe Iisus murind pe cruce, L-a văzut îngropat, a văzut piatra fixata la ușă, a văzut paznicul postat la ușa mormântului; lacrimile ei s-au vărsat pentru Invatatorul ei, a văzut un străin în Grădina, pana cand a auzit un glas familiar, care striga numele ei. Apoi, L-a văzut pe El înviat și slavit. Bucuria a învins durerea! Așa dupa cum Iisus a invatat-o, Maria Magdalena i-a găsit pe ceilalți ucenici. Ea a fost un membru al cercului; ea era de încredere pentru ei și, atunci când ea a adus mesajul, “L-am văzut pe Domnul” (Ioan 20,18), ei nu au crezut-o. Iisus a trebuit să apară la ei și să ii mustre în fata, chiar pe prietenii ei, ca sa creada astfel de vesti. Celelalte apariții ale lui Iisus, sunt bine documentate în Evanghelii.

După Înălțare și Rusalii, Maria a călătorit de la Ierusalim la Roma, unde a anunțat Invierea. O tradiție legata de Maria Magdalena spune că ea s-a folosit de poziția sa, pentru a obține o invitație la un banchet dat de împăratul Tiberius. Când s-a întâlnit cu acesta, ea avea un simplu ou în mână și a exclamat: “Hristos a înviat!”. Cezar a râs, și a spus că a spune ca Hristos a inviat din morti, este ca si cand ai spune ca oul din mâna ei se va inrosi in timp ce-l tine ea. Înainte de a termina de vorbit, oul din mână s-a transformat intr-un rosu aprins. De fiecare dată cand raspundem: “Adevărat, a înviat!”, ar trebui să ne gândim la Maria.

După mulți ani de evanghelizare în zona mediteraneană, ea a călătorit în Efes, unde s-a alaturat Sfantului Ioan Evanghelistul și prietenei sale, Fecioara Maria, Maica Domnului. Aici a murit în pace. În timpul celui de-al doilea patriarhat, al Sfantului Fotie cel Mare, moastele ei au fost transferate in Queen City (Orasul Reginei – Constantinopol).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.