STIRI | Manevre ale diplomatilor de top din Orientul Mijlociu

Diplomații de top din Orientul Mijlociu au fost de acord să lucreze din greu pentru a asigura stabilitatea și securitatea regională, conform unei declaratii comune, emisa la încheierea unui summit care a avut loc în orașul saudit Jeddah, in vederea discutarii problemelor siriene și a cresterii extremismului in regiune, în primul rând a Statului Islamic jihadist din Irak și Siria (ISIS).

Reuniunea i-a inclus pe miniștrii de externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Qatar, Egipt și un reprezentant iordanian, potrivit unui comunicat al Agenției de presă Arabia.

Cu acesta ocazie, Qatarul a negat vehement acuzațiile regionale și internaționale repetate, cum că ar fi sprijinit ISIS.

Qatarul a provocat cea mai gravă criză care a existat vreodată în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), acordand sprijin guvernului egiptean condus de Mohamed Morsi și Frăția Musulmană în perioada post-Mubarak, în Egipt, precum și relaxand politicile proprii față de islamiștii radicali de pe teritoriul său. Totul a culminat cu retragerea ambasadorilor Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului din Doha, capitala Qatarului. Ruptura nu s-a vindecat complet, dupa arata un raport Ansa.

Frăția Musulmană, interzisă în trei țări arabe, este un partid politic normal reprezentat în parlamentul Iordaniei. Desi Iordania nu este in prezent membra a CCG, se așteaptă să devină parte a Uniunii. Împărăția Hașemita a fost prezentata la summit-ul Jeddah ca o țară deosebit de vulnerabilă la amenințarea fundamentalistă.

După avansarea ISIS în nordul Irakului și estul Siriei, guvernul iordanian este serios îngrijorat de faptul că grupul militant islamist ar putea trece în interiorul frontierelor sale.

Regele Abdallah al Iordaniei, care nu vrea să se confrunte cu un astfel de scenariu, săptămâna trecută a cerut guvernului sa faca unele manevre, astfel incat doar forțele de securitate sa fie lasate sa garanteze apărarea națională.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.