Obiecte furate din bisericile si manastirile grecesti, expuse in strainatate

Temerile autorităților elene, cum ca bisericile și mănăstirile din Epir ar fi fost jefuite de traficanti, s-au adeverit.

La câteva zile după ce icoanele a doi sfinti, o Biblie și două potire sfinte au fost furate din Biserica bizantină Panagia Evaggelistra, din regiunea Pogoni, alte șase icoane si mai multe obiecte au dispărut in mod misterios si din Mănăstirea Intrarea Maicii Domnului in Templu, situată în Molista – Konitsa.

Locuitorii au observat furtul, în după-amiaza zilei de 28 iunie, și l-au raportat imediat Departamentului de Poliție din Konitsa. Contrabandiștii intrasera în biserică și sustrasesera obiectele si icoanele. Cu patru decenii în urmă, avusese loc un alt furt important in aceeasi biserica.

Trebuie remarcat faptul că, în perioada 2004-2009, multe icoane de mare valoare au fost furate de către contrabandiști, din bisericile si manastirile situate în regiunea Zagori, în Epir. Unele dintre icoane au fost ulterior găsite în galerii din Londra și Amsterdam, unde au fost expuse pentru vânzare.

Problema a creat o mare îngrijorare, conform Greek Reporter, și, conform mass-mediei grecesti, Scotland Yardul a emis un raport de 150 de pagini, din care rezulta ca un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din Trikala, implicat în afaceri turistice, este suspectat ca ar fi creierul actiunii. Raportul, care conține informații importante despre lantul contrabandiștilor”, urmeaza să fie predat autorităților elene, pentru investigații suplimentare.

Mai multe icoane au fost localizate și repatriate de Temple Gallery din Londra și de Galeria Dullaert din Amsterdam. Potrivit lui Richard Temple, galeria achizitionase icoanele de la același om in varsta de 43 de ani, din Trikala. Mai mult decât atât, în aprilie 2011, s-au identificat icoane furate, în catalogul web HWC Dullaert. Obiectele au fost confiscate de către autoritățile olandeze.

În total, 11 icoane, care fusesera furate doar din Bisericile Adormirea Maicii Domnului și Agios Tryfonas din Epir, au fost descoperite în Galeria Temple, iar alte 10 icoane au fost repatriate de Dullaert Gallery.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.