publicat în: Arhivă

In Bulgaria au loc mitinguri si dezbateri pentru introducerea religiei in scoala ca obiect de studiu obligatoriu

Lacasuri Ortodoxe: din Sofia
Biserica Ortodoxa Bulgara pregateste un plan pentru sprijinirea introducerii religiei ca disciplina obligatorie de studiu in scolile din aceasta tara, incepand cu un nou miting organizat in ziua de vineri, 24 septembrie 2010.

©Un articol realizat si redactat pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Prin acest eveniment, Biserica isi va exprima din nou pozitia in sprijinul necesitatii introducerii unei discipline scolare regulate, de spiritualitate si etica, in educatia copiilor si elevilor din Bulgaria", conform autoritatilor bisericesti.

in ultimii ani, si in Bulgaria, ca si in celelalte tari ortodoxe din jur, dezbaterea cu privire la introducerea religiei in scoli s-a intensificat. in unele scoli exista in prezent oferta religiei, ca disciplina optionala de studiu pentru elevi. Unii si-au exprimat opinia conform careia religia ar trebui sa devina un obiect obligatoriu in programa scolilor de stat.

Mai exista aici, de asemenea, o dezbatere cu privire la modul in care religia ar trebui sa fie studiata – din perspectiva istorico-culturala, oferind cunostinte elevilor despre religiile lumii, sau din perspectiva confesionala, pentru a-i initia pe tineri in practica religiilor traditionale din Bulgaria.

Ideea formulata de catre Biserica Ortodoxa Bulgara, insista asupra celei de-a doua abordari, elevii din scolile primare invatand despre religia de care ei apartin in mod traditional, cum ar fi ortodoxia, catolicismul ori islamismul, urmand ca in liceu sa invete si despre religiile din Bulgaria diferite de ale lor.

Reprezentantii Bisericii au comentat observand ca numarul elevilor care aleg sa studieze religia ca disciplina optionala este redus.

Ministrul Educatiei, Serghei Ignatov, a promis sa organizeze o dezbatere publica pe aceasta tema.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010