publicat în: Arhivă

Mitropolitul Iona (OCA)

OCA Lacasuri Ortodoxe: din USA
Preafericitul Parinte, Mitropolitul Iona (OCA – Biserica Ortodoxa din America), a inceput o vizita de o saptamana, neoficiala, la Moscova, in ziua de 14 ianuarie 2011.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


El a fost salutat pe Aeroportul International Domodedovo de catre Episcopul Alexander de Dmitrov, de reprezentantii Departamentului Patriarhiei pentru Relatii Externe al Bisericii [DECR] si de Arhimandritul Zaheu, reprezentant al Bisericii Ortodoxe din America in Patriarhia Moscovei. Acesta s-a deplasat ulterior la Manastirea Diveevo – Sfanta Treime-Sfantul Serafim, pentru oficierea slujbei de sarbatoarea Sfantului Serafim de Sarov.

Pe 19 ianuarie – de Sarbatoarea Botezului Domnului (c.Iul.), Mitropolitul Iona va concelebrara Sfanta Liturghie alaturi de Sanctitatea Sa, Patriarhul Kirill, in Catedrala patriarhala Botezul Domnului din Elokovo, dupa care vor avea o noua intalnire. De asemenea, acesta asteapta sa se intalneasca si cu inalt Prea Sfintitul Mitropolit Ilarion [Alfeiev], care conduce DECR.

Pe 18 ianuarie, in ajunul sarbatorii, el va oficia Sfanta Liturghie si Privegherea de toata noaptea la Biserica Marii Mucenite Ecaterina a Reprezentantei OCA.

Dupa absolvirea in 1988 a Seminarului Sfantul Vladimir, Crestwood, NY, Mitropolitul Iona a trait in Rusia un an, unde a lucrat la Editura Patriarhiei, Ruskii Palomnik, urmand sa intre in renumita Manastire Valaam.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011