publicat în: Icoane

Icoana Vidropusk a Maicii lui Dumnezeu

Icoana Vidropusk, de tip Hodighitria, a Maicii lui Dumnezeu, în secolul al XV-lea se afla în Biserica Marelui Mucenic Sfânt Gheorghe, în satul Vidropusk, din Novgorod. În timpul unui incendiu la care a fost suspusă această biserică, Sfânta Icoană a rămas neatinsă. După preluarea Novgorod-ului de către marele Prinţ al Moscovei, Ivan al III-lea, armata acestuia revenea la Moscova. Unul dintre soldaţi, un originar din Murom, care intrase în biserică, luase Icoana Maicii lui Dumnezeu şi o dusese pe propria moşie, aşezând-o într-o Biserică a Sfântului Nicolae.

Când s-a oficiat prima slujbă de mulţumire înaintea Sfintei Icoane furate, după citirea cuvintelor Sfintei Evanghelii: “… şi s-a înapoiat la casa sa” (Luca 1:56), s-a stârnit din senin un vârtej, baldachinul din biserică s-a deschis, Icoana Maicii lui Dumnezeu a fost ridicată în aer şi purtată astfel, în mod minunat, până în Biserica Satului Vidropusk.

Hoţul Sfintei Icoane s-a pocăit şi a mers pe jos până în Vidropusk, implorând iertare de la Maica lui Dumnezeu.

În secolul al XVI-lea, această Icoană Sfântă a fost dusă la Moscova, iar după ea a fost făcută o copie exactă pentru Biserica Satului Vidropusk, originalul fiind aşezat în sfântul lăcaş al Schimbării la Faţă a Domnului, din oraşul Torjek. Icoana este cinstită pe 28 iulie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/