Sfantul Ierarh Nicolae: colocviu international – 25 de cercetatori, de 7 nationalitati diferite

Organizat de către Catherine Guyon, Catherine Vincent, Véronique Gazeau și Universitatea din Lorraine, reunind 25 de cercetatori din mediul academic, de 7 naționalități diferite, un simpozion internațional dedicat Sfantului Ierarh Nicolae va avea loc la Luneville și Saint-Nicolas-de-Port (singurul oraș, în afara Bari, care deține moaste autentice ale Sfantului Nicolae din Myra), în timpul sărbătorilor de iarna dedicate Sfantului Nicolae (6-7 decembrie 2013).

Simpozionul este sprijinit de mai multe instituții academice (Universitatea din Lorraine, CRULH, Institutul Universitar al Frantei, Universitatea Paris X Nanterre, CRAHAM, AIRS) și de autoritățile regionale din Lorraine (Consiliul General al Meurthe-et-Moselle și al Luneville Saint-Nicolas-de-Port, Lunévillois).

După amintirea originilor Sfantului Nicolae, prin recentele contribuții ale săpăturilor arheologice din Myra-Demre, Turcia (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe) și traducerile legate de moaștele sale din Bari, părțile implicate vor discuta despre dezvoltarea cultului acestuia in Europa.

Vor fi prezentate si icoane populare și imagini occidentale (fresce, vitralii). Abordarea propusă include, de asemenea, contribuții ale unor investigații etnologice și discutii despre formele luate de sărbători și tradiții în variații regionale, in Lorena și Alsacia (slavi, latini, hispanici și anglo-saxoni). Această conferință va fi asociata cu patru expoziții, care vor avea loc în Luneville și Saint-Nicolas-de-Port, precum și cu tururi la mai multe bazilici, incheindu-se cu marea sărbătoare a Sfantului Nicolae si cu o procesiune.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.