Manastirea Sfanta Tecla din Maaloula: Apelul Patriarhiei Antiohiei

Apelul Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Antiohiei și a întregului Răsărit (24 septembrie 2013)

Operațiunile militare sunt în creștere în țara noastră iubită, Siria. Oamenii sunt cei care plătesc prețul acestei tragedii. Vedem cum distrugerile și ruinele se raspandesc în toate regiunile țării. Ființa umană indura aceste dureri. Oamenii se vad stramutati din propria lor tara. Le este foame. Le este sete. Dar, incontro sa mergem? Rezervele sunt in scadere. Unul dintre episoadele acestei tragedii are loc, în prezent, și in orașul Maaloula și Mănăstirea sa, Sfanta Tecla (vezi ARHIVA), care demonstreaza prezența neîntreruptă creștină și iubitoare a Crestinismului din primele secole și profunzimea relației dintre copiii din aceeași țară, indiferent de apartenenta lor religioasa.

Mănăstirea Sfanta Tecla din Maaloula, care este o rămășiță a civilizației, pentru toți cetățenii sirieni și, în același timp, o moștenire a civilizației pentru întreaga societate umană, se confruntă în prezent cu zile dificile și dureroase. Mănăstirea este situată în mijlocul unei zone de schimburi de focuri (vezi ARHIVA), ceea ce face ca aprovizionarea sa fie extrem de dificila și de riscanta. Recent, generatorul electric al manastirii a fost deteriorat, din cauza schimbului de focuri, împiedicand ajungerea apei în manastire și amenințand traiul de fiecare in mănăstire. Suntem pe deplin conștienți de faptul că prezența mănăstirii in regiune reprezinta o invitație clară la iubire, pace și fraternitate între copiii din aceeași țară. Noi insistăm să rămânem aici, pentru a arăta dragostea noastră fata de tara și a tuturor fiilor ei, și să exprimam in fata tuturor refuzul nostru absolut fata de violențele la adresa tinuturilor si fiintei umane.

Prin urmare, lansăm un apel oficial și urgent la Semiluna Roșie Siriană și la Crucea Roșie Internaționala, dar și la toate organizatiile guvernamentale și non-guvernamentale preocupate de aspectul umanitar, astfel încât acestea să poată asigura livrările necesare pentru locuitorii mănăstirii, călugărițe și copii ai orfelinatului mănăstirii, patruzeci de oameni, și sa le trimita transporturi speciale pentru aprovizionare. Acest lucru le va permite să rămână la mănăstire și in orașul lor, ca marturisitori în această țară pe care o iubim.

De asemenea, apelam la conștiința intregii lumi, sa opreasca vărsarea de sânge și să respingă violența și distrugerea tuturor vestigiilor care amintesc despre nobletea Siriei și despre rolul său distins in civilizație, si sa le salveze de la rău și distrugere. Reiterăm, de asemenea, apelul nostru catre toți fiii aceleiași țari, să adopte dialogul ca singura cale de rezolvare a conflictului si sa respecte ființa umană, pastrand și protejand libertatea și demnitatea.

O imploram pe Sfanta Tecla sa protejeze Maaloula și să ia sub aripa sa protectoare mănăstirea, călugărițele și orfanii de aici. Fie ca Dumnezeu să ocrotească Maaloula si Siria, si sa reverse pacea Sa peste intreaga lume.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.