publicat în: Arhivă

Autoritatile turce vor sa transforme faimoasa Biserica Sfanta Sofia din Niceea, in care a avut loc Sinodul Ecumenic din 787, in moschee

Biserica Sfanta Sofia a fost ridicata în secolul al VI-lea de catre imparatul Iustinian. Aceasta se afla în oraşul Iznik, anterior Niceea, informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

In oraşul Niceea au avut loc două Sinoade Ecumenice, şi anume cele din anul 325 şi 787, acesta din urmă tinandu-se chiar în biserica Sfanta Sofia (Hagia Sophia).

Biserica Sfanta Sofia din Niceea este in fapt o copie redusă a Bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.

În anul 1331, după capturarea Niceei de către turci, biserica a fost transformata în moschee. În anul 1922, ea a fost devastata de un incendiu, şi a ramas neglijata până în 2007, când a fost restaurata.

Decizia autorităţilor turce de a transforma aceasta fosta biserica într-o moschee a dat nastere unor critici virulente, nu doar în lumea creştină.

Istoricul de artă din Universitatea Marmara, Selcuk Mülayim, si-a exprimat îngrijorarea, datorită importanţei considerabile pe care această biserică o are pentru istoria Creştinismului şi, de asemenea, fiindcă transformarea sa într-o moschee ar putea provoca un val de nelinişte la nivel mondial, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Biserica a fost folosita pentru prima data ca moschee in data de 6 noiembrie, la sărbătoarea Eid al-Adha.