Cine este Stapanul nostru?

Cine este Stapanul nostru?

Traim intr-o lume in care fanariotismul spiritual si nu numai a ajuns la un nivel greu de egalat. Cautam sa placem mai mult oamenilor decat Lui Hristos. Ne temem de ce ar putea sa ne faca cei aflati vremelnic la putere in detrimentul Celui care ne va judeca. Traim vremuri atat de tulburi incat multi dintre noi ne-am schimbat stapanul.

Banul a devenit stapanul nostru.

Am devenit credinciosi care tindem dupa rang si pozitii. Am devenit simpatizanti cu cei care ne pot oferi o autorizatie de constructie, un aviz, o pozitie sus-pusa, un ceva de pe urma caruia sa avem de castigat. Suntem superficiali si preferam cantitatea in schimbul calitatii. Jertfim totul pentru cariera, pentru locuinte potrivite pozitiei noastre sociale si masini de lux.

Ingamfarea aceasta spirituala, evlavioasa, se descopera astazi exact prin organizarea si planificarea a cat mai multe activitati, in timp ce Insusi Iisus Hristos este deseori "exclus" din viata nostra, devenind doar un mijloc sau un scop si nu CALEA.

Nu este de mirare de ce acest pragmatism si sincretism functioneaza perfect in omul contemporan.

La ora actuala exista 3 mari probleme in viata fiecarui credincios:

a) Musamalizarea pacatelor.

b) Asemanarea noastra este tot mai mare cu lumea cazuta (conceptii, mentalitati, idei si valori seculare) decat cu Hristos.

c) In viata multora dintre noi lipseste dorinta reala de pocainta si intoarcerea de la pacate.

Va indemn in aceste zile ale Sfantului si Marelui Post, sa ne gandim ca Dumnezeu nu ne cere sa fim doar spectatori ai evenimentelor de langa noi ci sa stam in rugaciune fiind treji si activi.

Sa spunem cu inima plina de recunostinta mereu si mereu:

“Iubite-voi Doamne, Vartutea mea, Domnul este intarirea mea si scaparea mea si Izbavitorul meu.”

Asa sa ne ajute Dumnezeu.

Amin!

un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de contributor: Preot Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.