publicat în: Arhivă

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Dionisie Exiguul, la ConstanţaCatedrala ahiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa a găzduit pe data de 2 noiembrie 2008, momentul festiv al proclamării locale a canonizării Sfântului Dionisie Exiguul, cel Smerit, părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc.

Evenimentul a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite de către şapte ierarhi, în fruntea cărora s-a aflat Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, alături de care s-au aflat şi aproximativ 3.000 de credincioşi.
După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, a citit tomosul de canonizare a noului sfânt român, Dionisie Exiguul, iar apoi Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a dat citire mesajului Întâistătătorului Bisericii noastre.

La sfârşitul slujbei a avut loc lansarea albumelor „Catedrala arhiepiscopală «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel» – 125 de ani de la punerea pietrei de temelie” şi „Revenirea Dobrogei la patria mamă – omagiu la 130 de ani”.

„Proclamarea acestui nou sfânt este încă o confirmare a faptului că Dobrogea, ca pământ apostolic, binecuvântat de Dumnezeu, a plămădit sfinţi şi personalităţi ale culturii teologice româneşti, printre care s-au evidenţiat Sfântul Ioan Casian, Cuviosul Gherman, ierarhii tomitani care au participat la unele sinoade apostolice, şi mulţi alţii. Sfântul Dionisie Exiguul este un element de legătură între Răsărit şi Apus, un model de comuniune şi comunicare, prin faptul că el a tradus cultura greacă în limba latină. Este un răspânditor de învăţătură evanghelică în lumea apuseană, şi pentru noi este o bucurie şi o onoare să fim binecuvântaţi cu asemenea daruri de la Dumnezeu”, ne-a spus părintele consilier Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Canonizarea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, cu data de prăznuire la 1 septembrie, a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din 8-9 iulie 2008, iar proclamarea solemnă a canonizării sale a avut loc pe 26 octombrie a.c., la Catedrala patriarhală, alături de Sfântul Iachint de Vicina, mitropolitul Ţării Româneşti, şi Sfântul Voievod Neagoe Basarab.