Moaştele Sfântului Mucenic Dasie de la Durostorum, în pelerinaj la Brăila



Prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ilarion, Mitropolit de Silistra, Bulgaria, în aceste zile, 18 – 19 noiembrie a.c., la Brăila, vor fi aduse în pelerinaj de la Durostorum, Bulgaria, moaştele Sfântului Mare Mucenic Dasie, spre venerarea lor de către credincioşi şi spre bucuria duhovnicească a acestora. Pelerinajul se înscrie în seria de manifestări organizate de Episcopia Dunării de Jos în luna Sfântului Apostol Andrei. Ca semn al comuniunii Bisericilor Ortodoxe din România şi Bulgaria, în luna iunie a anului 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ilarion, părticele din moaştele Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor au fost dăruite Episcopiei Dunării de Jos, acestea fiind păstrate în capela palatului episcopal, cu hramul „Sf. Ioan Casian”.

Sfântul Mucenic Dasie a trăit în secolele III-IV după Hristos, fiind soldat în armata romană, mai precis în Legiunea XI Claudia, care staţiona la Dunăre din secolul al II-lea. El a fost arestat şi condamnat la moarte, iar martiriul se pare că l-a suferit la Axiopolis (Cernavodă), împreună cu alţi doi martiri. Este însă posibil ca aici el să fi fost numai sărbătorit, deoarece actul său martiric precizează că locul pătimirii a fost cetatea Durostor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.