INTERVIU Lacasuri Ortodoxe: Corul Osana (Lugoj), la cateva ore dupa participarea la Sfanta Liturghie, alaturi de Preafericitul Parintele Patriarh Daniel, in Catedrala Patriarhala Bucuresti

In aceasta duminica, 7 martie 2010, am avut surpriza ca alte voci sa dea raspunsurile la Sfanta Liturghie in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Carui fapt ii datoram acest lucru?

Un interviu despre Corul Osana, cu un mebru al acestuia, Doamna Gabriela Hluscu, cunoscuta colaboratoare a Asociatiei Lacasuri Ortodoxe, inca din anul 2008.


Gabriela Hluscu: Invitatia a fost lansata de Preafericitul Parinte Daniel inca din 2009, la 5 iulie, cu ocazia sfintirii Bisericii invierea Domnului din Lugoj, unde corul Osana activeaza din anul 1994. Am acceptat cu bucurie invitatia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, dar si cu mari emotii, stiind ca va trebui sa ne pregatim foarte bine pentru aceasta ocazie.

Lacasuri Ortodoxe: Pentru cei ce va cunosc – iar noi avem destul de des bucuria de a ne fi alaturi in mai multe actiuni ale Lacasuri Ortodoxe – si stiu ca Lugojul, orasul in care locuiti, este destul de indepartat de Capitala, poate parea destul de complicat sa va aflati la primele ore ale diminetii in Dealul Patriarhiei. Sa intelegem ca vizita in Bucuresti a durat mai multe zile?

Gabriela Hluscu: A fost foarte scurta vizita noastra, din pacate. Am plecat din Lugoj sambata dimineata cu autocarul, am ajuns in Bucuresti dupa-masa si am fost cazati la Centrul Social Cultural Sf. Apostol Andrei. Duminica am participat la Sfanta Liturghie si ne-am intors acasa in aceeasi zi, dupa servirea unei mese de pranz.

Lacasuri Ortodoxe: Acum, referitor la slujba Sfintei Liturghii am dori sa ne spuneti cum ati perceput-o, la modul "LIVE", tinand cont ca va aflati in cafas si ca participati destul de regulat si in alte catedrale.

Gabriela Hluscu: A fost emotionant sa ne aflam in Catedrala Patriarhala pe care o vedeam doar la TV Trinitas, sa fim noi cei care canta in cafas si nu un alt cor. Colaborarea cu preotii care s-au ocupat de aceasta vizita a fost buna, s-a pastrat mereu legatura cu dansii si am fost foarte bine primiti si la Centrul Sf. Apostol Andrei unde conditiile de cazare sunt foarte bune iar mancarea excelenta!

La Liturghie, alaturi de dirijoarea noastra, Alina Bogoevici, s-a aflat si dirijorul secund al corului Patriarhiei, pentru a ne ajuta, noi nefiind familiarizati cu obiceiurile locului.

Acustica e buna, ne-am auzit bine intre noi, ceea ce este important pentru orice cor. Am fost placut impresionati de faptul ca biserica a fost plina pana la refuz de credinciosi.

Lacasuri Ortodoxe: Ne puteti spune cateva cuvinte despre cor si despre membrii acestuia?

Gabriela Hluscu: Corul Osana este corul Ligii Tineretului Ortodox din Lugoj, un cor mixt, pe patru voci, un cor de amatori. Membrii sai sunt elevi, studenti, cativa profesori si tineri cu alte profesii. De la inceputurile sale, corul a fost condus de prof. Alina Bogoevici, profesoara de religie la Colegiul Coriolan Brediceanu din Lugoj, care a reusit, prin multa munca, rabdare si perseverenta si, bineinteles, cu dragoste, sa «creeze» un cor – adica un grup unit de oameni care sa cante impreuna chiar daca nu au studii muzicale si sa o faca cu daruire.


Lacasuri Ortodoxe: Sunteti obisnuiti cu slujbele arhieresti, in mod sigur – iar noi cunoastem acest lucru – insa de aceasta data a trebuit sa faceti fata unei noi provocari si unor mai mari emotii tinand cont ca slujba a fost oficiata de Preafericitul Parinte Daniel si ca a fost transmisa in direct de catre Televiziunea Trinitas, la nivel national dar si international. Puteti spune ca ati trait o experienta noua?

Gabriela Hluscu: Emotiile au fost mari, intr-adevar, insa noi ne-am dus sa cantam cum putem mai bine si ne-am concentrat asupra acestui lucru.

Ne-am bucurat ca ne vor putea auzi si altii, ca vor auzi de un cor din Lugoj care a cantat la Patriarhie. in prezenta Preafericitului Parinte Daniel am avut marea bucurie sa cantam si altadata, la Lugoj, in 5 iulie 2009, cand a avut loc sfintirea Bisericii invierea Domnului.

Corul nostru a fost invitat de multe ori la sfintiri de biserici, la hramuri ale unor biserici, la manastirile din Dobresti, Romanesti, a fost in pelerinaje. Din 1994 a sustinut in fiecare an, cu exceptia lui 1997, un concert de Craciun la Lugoj.

Lacasuri Ortodoxe: Ce impresie aveti despre activitatea corala din anii post revolutionari?

Gabriela Hluscu: In anii din urma se observa o scadere a interesului pentru activitatea corala, poate si datorita faptului ca aceasta implica multa munca. Sunt putini cei care sunt dispusi sa isi rupa din timpul liber pentru a face repetitii, care sa faca acest lucru cu placere, fara sa astepte recompense materiale.

Am mai observat faptul ca unele coruri se indreapta spre muzica americana, spre piese care ar putea avea, sa zicem, o mai mare priza la public. ?tim, insa, ca in Romania mai exista multe coruri bune, care nu se abat de la muzica de cor de calitate, care respecta traditiile muzicii corale romanesti si acest lucru ne bucura si ne incurajeaza.

Doresc sa amintesc aici Corala Ion Vidu, din Lugoj, care in acest an implineste 200 de ani de activitate corala neintrerupta. 200 de ani! ?i totul a inceput de la un grup de cantareti in strana…

Lacasuri Ortodoxe: Aveti in repertoriu si altfel de muzica decat cea religioasa?

Gabriela Hluscu: Repertoriul nostru este alcatuit din muzica religioasa ortodoxa – muzica psaltica pe patru voci: raspunsuri liturgice, pricesne si colinde.

La Bucuresti am fost felicitati pentru faptul ca am abordat muzica psaltica, stiut fiind faptul ca in zona noastra, a Banatului, influentele asupra muzicii religioase vin dinspre sarbi.

Lacasuri Ortodoxe: Ne puteti divulga cateva dintre impresiile impartasite intre membrii corului, la intoarcerea spre casa (stim cu totii ca astfel de discutii au loc si am fi curiosi sa le aflam)?

Gabriela Hluscu: Toata lumea a fost tare bucuroasa – asta e cuvantul, bucurie! Toti am simtit o mare bucurie sa cantam acolo, sa fim impreuna la Sfanta Liturghie, sa ne inchinam, sa petrecem putin timp cu Preafericitul Parinte Daniel.

Ne-am bucurat tare mult sa il gasim vesel, deschis, prietenos, ne-a primit cu bucurie si ne-a daruit cate o carte si o iconita fiecaruia din noi. Am primit cu smerenie binecuvantarea Sa si, in incheiere, am cantat cu totii, impreuna cu Preafericirea Sa, o cantare pentru Domnul nostru Iisus Hristos – intr-un cuvant – BUCURIE!

Lacasuri Ortodoxe: Pe cand mai putem spera la o noua astfel de ocazie, si cum credeti ca putem iesi in intampinarea celor ce vor sa va asculte?

Gabriela Hluscu: Speram sa revenim in Bucuresti si cu alta ocazie, poate la vara, fiind incurajati in acest sens si de Preafericitul Parinte Daniel, care ne-a spus ca apreciaza munca noastra si ca ne-am descurcat foarte bine si de aceasta data.
Ca plan de viitor va pot spune ca intentionam sa inregistram un prim CD, cu pricesne. Speram sa reusim acest lucru cat de curand.

in luna iunie suntem invitati la festivitatile ce vor avea loc cu ocazia aniversarii a 200 de ani de activitate a Corului Ion Vidu din Lugoj si unde vom canta alaturi de alte coruri din tara si strainatate, invitate la Lugoj.

in rest, suntem prezenti in fiecare duminica “acasa” la noi, in Biserica invierea Domnului din Lugoj, unde ne aflam de cand ne-am nascut si unde cantam intotdeauna cu bucurie.

Va multumim,
Agentia de stiri religioase si servicii informationale,
Lacasuri Ortodoxe

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.